Az egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriuma a Klinikai Központban tartotta legutóbbi kihelyezett ülését. A szerdai rendezvényen bemutatták a napokban lezárult klinikai integrációs folyamat eredményeit és a legfontosabb fejlesztési tervekről is beszámoltak.


-    A kuratórium elkötelezett abban, hogy a Debreceni Egyetemen a gyógyító-, oktató és kutatómunka kiemelt színvonalú legyen- kezdte köszöntőjét Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke. 

Kossa György kifejtette, hogy a Debreceni Egyetem szeretne megjelenni a magánegészségügyben is. Ezt szolgálja a Forest Center megvásárlása is, ahol hamarosan elindulhat a térítéses betegellátás.  

-    Az épületben a jövő évben elkezdődhet a magánegészségügyi ellátási tevékenység. Emellett az is célunk, hogy a különböző klinikákon - ahol ez megoldható- olyan fekvőbeteg-ellátás induljon el, ahol akár szállodai ellátást kaphatnak a fizető páciensek. Lehetőséget látunk a magánegészségügyben, úgy, hogy a Debreceni Egyetem álljon ennek az élére és biztosítsa a feltételeket.  Ez a tevékenység hozzájárulhat az intézmény pénzügyi függetlenségéhez is - mondta Kossa György.   

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi kancellárhelyettes gazdálkodási beszámolóját követően Szabó Zoltán, a Klinikai Központ elnöke felszólalásában a napokban lezárult integrációs folyamatot értékelte. A professzor ismertette: a több mint 2 és fél évig tartó rendszerátalakítás eredményeként 3 klinikai campuson, 7700 dolgozó közreműködésével, több mint 3500 betegággyal létrejött Magyarország egyik legnagyobb egészségügyi intézménye, mely nemcsak régiós, hanem határokon átnyúló interregionális szerepet is betölt. A feladatok ellátásában 25 klinika, 14 betegellátó osztály, 6 betegellátó központ és 9 diagnosztikai egység vesz részt. Hozzátette: a Klinikai Központban a betegellátó tevékenység 64 százaléka egypólusúvá vált. 

A Klinikai Központ elnöke az eredmények között említette többek között a Járványügyi Koordinációs Központ és a Betegirányító Központ létrehozását, a Poszt-COVID Szakambulancia Hálózat kialakítását, ahol már több mint háromezer beteget láttak el. 
Kiemelt célként fogalmazta meg a várólisták csökkentését. 

-    A vezetői intézkedéseknek, a fejlesztési tevékenységünknek és a kollégák szorgalmának köszönhetően már sok területen sikerült kiemelkedő eredményt elérni. A transzkatéteres szívbillentyű-beültetés várakozási ideje 47 százalékkal, a traumatológiai szakmákban és a szürkehályog műtétek esetén pedig 60 százalékkal csökkent egy év alatt.  Azért dolgozunk, hogy más területeken is hasonló jelentős előrelépés valósulhasson meg- hangsúlyozta Szabó Zoltán professzor. 

A Klinikai Központ elnöke ismertette a megvalósult és a tervezett beruházásokat is. Beszámolójában kiemelte, hogy rövidesen átadják az új Gyermeksürgősségi Központot, a hibrid-műtőt a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikán, és hamarosan megvalósulhat a robotsebészeti fejlesztés is. 

A szerdai kihelyezett ülést követően a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöksége a következő napokban ellátogat a különböző klinikai egységekbe is, hogy személyesen tájékozódjanak tevékenységükről. 

Sajtóközpont - CzA