Kitüntetéses doktoravató a Sándor-palotában

Elnöki kitüntetést adott át kedden Novák Katalin köztársasági elnök a Debreceni Egyetem doktorjelöltjének, Arnóczki Tímeának, aki tanulmányait a középiskolától egészen a doktori fokozatszerzésig végig kitűnő teljesítménnyel végezte. A fiatal matematikust Novák Katalin jelenlétében avatta kitüntetéses doktorrá Szilvássy Zoltán rektor.

A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény értelmében a felsőoktatási intézmény rektora – a köztársasági elnök előzetes hozzájárulásával – „Promotio sub auspiciis praesidentis Rei Publicae” kitüntetéssel avatja doktorrá azt, akinek a középiskolában és a felsőoktatási intézményben, valamint a doktori képzésben folytatott tanulmányai során a teljesítményét mindig a legmagasabbra értékelték, illetve a doktori fokozatszerzési eljárás során is kiemelkedő teljesítményt nyújtott.  

A kitüntetéses doktorok avatásukkor Magyarország címerével ellátott aranygyűrűt kapnak kitüntetésként. 1990 óta összesen 54 fiatal magyar tudós koronázhatta meg tanulmányait az aranygyűrű átvételével, a hazai felsőoktatási intézmények közül a legtöbb kitüntetett a Debreceni Egyetemen végzett, Arnóczki Tímea a tizenötödik. 

A fiatal matematikust november 21-én, kedden a Sándor-palotában Novák Katalin köztársasági elnök jelenlétében avatta kitüntetéses doktorrá Szilvássy Zoltán rektor. 

Arnóczki Tímea 1994-ben született Nyíregyházán. Vásárosnaményban járt általános iskolába és a helyi II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban érettségizett. Kisiskolás korától kezdve szívesen foglalkozott a tanórákon túl is matematikával, szép sikereket ért el megyei és országos matematikaversenyeken. Egyetemi tanulmányait 2013-ban kezdte a Debreceni Egyetem matematika alapképzésén, ezt követően az alkalmazott matematikus mesterképzésen pénzügyi matematika szakirányon végzett kitüntetéses diplomával.  

Kiemelkedő tanulmányi eredményei alapján számos ösztöndíjat sikerrel pályázott meg, háromszor volt például köztársasági ösztöndíjas és három évben is részt vett az Új Nemzeti Kiválóság Programban. 2018-tól a Matematika- és Számítástudományok Doktori Iskola keretein belül Nyul Gábor témavezetése mellett folytatta a megkezdett kutatói és oktatói munkát, tudományos eredményeit több nemzetközi konferencián és publikációban mutatta be. Algebrai számelméleti és leszámláló kombinatorikai vizsgálatok című doktori értekezését 2023-ban summa cum laude védte meg. Jelenleg a versenyszférában dolgozik üzleti elemzőként. 


Sajtóközpont