Innovációs képzés a jövő tudósainak

Tudományhasznosítási mesterkurzust indított a Debreceni Egyetem annak a 18 kutatónak, akiknek a munkáját nemrég Kiválósági PhD-ösztöndíjjal ismerte el a fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány. Az első találkozón Szilvássy Zoltán rektor ismertette a fiatal tudósoknak a kutatási eredmények piaci hasznosulásáig vezető folyamatot, a kutatás-harmonizáció meghatározó tényezőit.

- Önök már bizonyították eredményességüket projektekkel, közleményekkel, szabadalmakkal, de azt még meg kell tanulniuk, miként illeszkedhetnek be a nemzetközi kutatóhálózatba, illetve hogyan érhetik el elméleti kutatási eredményeik gyakorlati hasznosítását az egyetem közreműködésével – fogalmazott Szilvássy Zoltán rektor a mesterkurzus első, pénteki alkalmán.

Az egyetemi vezető részletes tájékoztatást adott az intézmény országosan egyedülálló, tudományterületekhez kötődő vállalati innovációs rendszeréről, bemutatva a karok és doktori iskolák felett működő ágazati klaszterek működését. Kiemelte, hogy a 2004-ben indított klaszter-struktúrában összesen mintegy hatszáz vállalattal áll kapcsolatban az egyetem.


A rektor részletesen elemezte többek között a hozzáadott értékteremtés kulcsfontosságú szerepét, a különböző szektorok együttműködésének fontosságát, az innovációs lánc és a kutatásharmonizáció döntő lépéseit, valamint a pénzügyi modellek különbözőségeit.

Az intenzív tudományhasznosítási mesterkurzus november 24-én, pénteken a publikációs és szabadalmi stratégiák ismereteivel folytatódik a PhD-hallgatók számára.  
   

    
Sajtóközpont - TH