Hallgatói nagykövetek a Debreceni Egyetemen

A felvételi toborzás és a pályaorientációs tevékenység támogatására hallgatói nagyköveti rendszert hozott létre a Debreceni Egyetem. A feladattal megbízott tizenhét egyetemi hallgató a beiskolázási rendezvényeken képviseli az intézményt, valamint a felvételi eljárás változásairól és a képzési kínálattal kapcsolatban tájékoztatja a felvételi előtt álló középiskolás diákokat.

A Debreceni Egyetem nagyköveti rendszerének célja, hogy a középiskolások átfogó képet kapjanak az intézményről és első kézből, a DE képzési rendszerét jól ismerő egyetemistáktól szerzett információk alapján válasszák ki azokat a szakokat, melyeken megkezdenék az egyetemi tanulmányaikat. Emellett abban is segítséget kaphatnak, hogy a pályaválasztási irányok kiválasztásában a lehető legjobb döntést hozhassák meg. 

Az új rendszert kedden, sajtótájékoztatón mutatták be a Debreceni Egyetem vezetői. Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese elmondta, hogy az újonnan indult hallgatói nagyköveti rendszer révén az eddigiekhez képest is hatékonyabbá válhat az intézmény beiskolázási tevékenysége.

- Nemcsak országoknak, hanem intézményeknek, kiemelt ügyeknek is lehetnek nagykövetei. A Debreceni Egyetem hallgatói nagykövetei az egyetemet képviselve az intézmény falain kívül más közösségekben, elsősorban iskolákban is megjelennek, ők lesznek az egyetem arcai a beiskolázással kapcsolatos eseményeken, rendezvényeken. A Debreceni Egyetem évente több mint tízezer hallgatót vesz fel, akik közül több ezren az adott évben érettségiző középiskolások. Velük már a jelentkezési időszak előtt folyamatosan tartani kell a kapcsolatot, meg kell őket szólítani, tájékoztatni kell őket az egyetemen folyó képzésekről, a hallgatói életről. A hallgatóink már eddig is fontos és aktív szerepet játszottak a beiskolázási programban, a kisebb és nagyobb rendezvények sikeres lebonyolításában, így közreműködnek a DExpo és az Educatio szakkiállítás során is. Az új nagyköveti rendszer még sikeresebbé teheti ezt a munkát és méltó keretet, egyben megbecsülést adhat ennek a tevékenységnek – fogalmazott a rektorhelyettes.

Az átalakult felvételi rendszerben 2024-től várható az igazi változás, emiatt több fronton készül a Debreceni Egyetem. Pósánné Rácz Annamária, a DE oktatási főigazgatója kiemelte, hogy az intézmény beiskolázási stratégiájának egyik fontos eleme a hallgatói nagyköveti rendszer. 

- A fiatalok felkészítését a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata, valamint az Oktatási Főigazgatóság végezte. Reményeink szerint a mentorhallgatók bevonásával könnyebben eljuthatunk a középiskolásokhoz, közvetlenebb módon lehet majd népszerűsíteni a képzéseket, az intézményt, mindezek révén nagy hangsúlyt szeretnénk adni a hiteles tájékoztatásnak. Ehhez kapcsolódóan több új, a tájékozódást megkönnyítő alkalmazást is fejlesztettünk, a szak- és tantárgyválasztó segítségével egyszerűen elérhetők a felvételi követelmények és az intézményi pontok, valamint terveink szerint egy pontszámító kalkulátorral egészítjük ki az egyetemmel kapcsolatos teljeskörű információszolgáltatást. Az a cél, hogy az eddigiekhez képest is szorosabb legyen a kapcsolatunk a középiskolákkal, ezt erősíti a hamarosan megjelenő újabb középiskolai rangsor is  – tette hozzá a főigazgató.

Molnár Dániel, a Debreceni Egyetem Doktorandusz Önkormányzatának elnöke szerint a hallgatói nagyköveti rendszer révén több területen több energiát mozgósíthat a beiskolázás ideje alatt az intézmény.

- Az utóbbi években megsokszorozódtak a középiskolai megjelenéseink, ezen a téren még több hiteles információt szolgáltató felkészült munkatársra volt szükségünk. A nagyköveteket jelentkezés után választottuk ki és online készítettük fel az előttük álló feladatokra, valamint gyakorlatban, rendezvényeken már alkalmazhatták a megszerzett ismereteket. A Debreceni Egyetemen kiemelkedő színvonalú elméleti és gyakorlati oktatás zajlik, valamint komoly kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységgel is büszkélkedhet az intézmény, ezeket az információkat minél több helyszínen és platformon be kell mutatni. Terveink szerint ötvennél is több megjelenésben vesznek majd részt a nagykövetek, akik a felvételi időszakban elsősorban a középiskolák pályaorientációs tájékoztatóin keresik fel a diákokat, de az egyetemen is fogadják majd a középiskolásokat. A hallgatók munkájukért ösztöndíj-kiegészítésben részesülnek - mondta a Doktorandusz Önkormányzat elnöke.


A hallgatói nagykövetek a keddi tájékoztatón vették át Bartha Elek oktatási rektorhelyettestől megbízólevelüket. A munkát november 15-én kezdik meg és augusztus 24-én fejezik be.Sajtóközpont - BZ