Az elmúlt három év felvételi eredményei alapján speciális középiskolai rangsorokat készített a Debreceni Egyetem (DE), emellett egy olyan honlapot is fejlesztett az intézmény, amely országosan egyedülálló módon segítheti az egyetemre jelentkezők szak- és tantárgyválasztását.

Három középiskolai rangsort állított össze a Debreceni Egyetem: az egyik megmutatja, hogy az érettségizők számát figyelembe véve az intézménybe felvételt nyert és beiratkozott hallgatók mely középiskolából jöttek a legnagyobb számban, a másik a nyelvvizsgával érkezők létszámát összesíti, a harmadik pedig a felvettek átlagos felvételi pontszámát rögzíti szintén az érettségit adó intézmények szerint. Emellett egy olyan honlapot is fejlesztett a Debreceni Egyetem, mely révén könnyebben eligazodhatnak a felvételizők a DE széles képzési portfóliójában. 

Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese a szerdán tartott sajtótájékoztatón kiemelte, ezek a háttérinformációk jelentősen segítik majd a beiskolázási folyamatokat.

- A beiskolázásnál nemcsak a mennyiség, hanem a minőségi szempont is fontos, a sikeres felvételihez a lehető legtöbb információra van szükségük a jelentkezőknek, valamint a Debreceni Egyetemnek is. Most komoly segítséget kapnak a középiskolások, amellyel a korábbiakhoz képest tudatosabban, pontosabban választhatnak tehetségüknek, képességeiknek, érdeklődésüknek  leginkább megfelelő szakokat, tudományterületeket. A honlap révén lehetővé válik a személyre szabott tájékoztatás, a beiskolázási rendezvények mellett így érheti el a legnagyobb számban a felvételi előtt állókat és az egyetem. Többféle profillal rendelkező iskolákból érkeznek a hallgatók, a legutóbbi három év felvételi adatait összesítő beiskolázási háttéranyag a középiskolák és az egyetem együttműködése szempontjából is nagyon jól hasznosítható, és a hallgatói utánpótlás feltérképezésében is lényeges segítséget jelent – fogalmazott a rektorhelyettes.

Pósánné Rácz Annamária, a Debreceni Egyetem oktatási igazgatója a középiskolai rangsorokkal kapcsolatban kiemelte: az intézmény átfogó képet kaphat azokról az intézményekről, ahonnan a legtöbben felvételiznek a DE-re.  Mint mondta, a legtöbb felvett jelentkező a debreceni középiskolákból és az egyetem gyakorlóiskoláiból érkezik.


- Nagy megtartó ereje van a városban az egyetemnek, hiszen a legtöbben Debrecenből és megyénkből választják az intézményt, de egyre nagyobb számban jönnek hozzánk tehetséges fiatalok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből és Borsodból is. Fontos, hogy nem a középiskolák minőségi munkáját akarjuk rangsorolni, hanem arról kívánunk információt kapni, hogy hol kell tovább erősíteni a beiskolázási tevékenységet. Látjuk, hogy növekszik vagy éppen csökken-e az egyes intézményekből felvettek száma, a képzések népszerűsége alapján pedig átgondoltan tervezhetjük, alakíthatjuk a képzési portfóliónkat. Fontos szempont a felvételi során a nyelvvizsgával jelentkezők száma, hiszen ez is erősítheti az egyetem versenyképességét. Megfigyelhetjük azt is, hogy egy iskola mennyire eredményes a tanulók felkészítésében. Az információkat visszajuttatjuk a középiskoláknak annak érdekében, hogy segítsük a saját beiskolázási tevékenységüket, az egyetem pedig teljesebb képet kaphat a felsőoktatásra felkészítő munkájukról – hangsúlyozta az oktatási igazgató.

Pósánné Rácz Annamária az országosan egyedülálló, hatvan tantárgyat magában foglaló szak- és tantárgyválasztó honlappal kapcsolatban kiemelte: a fejlesztés nagyban segíthet abban, hogy a középiskolások részletesen tájékozódhassanak a választott szakról, az előző évi felvételi ponthatárokról, az érettségi vizsgakövetelményekről, mindemellett közvetlenül elérhetők az egyetemi karok oldalai is.

A részletes rangsorok megtekinthetők a csatolt dokumentumban, illetve hamarosan hozzáférhetők lesznek a Debreceni Egyetem honlapján. A szak- és tantárgyválasztó oldal pedig a https://beiskolazas.unideb.hu/ oldalon érhető el.

Sajtóközpont – BZ