DEDM: januártól szintet lép a program

Több újítás is várható januártól a Debreceni Egyetem Dolgozói Mozgásprogramjában (DEDM). A DEAC szabadidősport szakosztálya által szervezett játékos dolgozói megmérettetés Európa-szerte egyedülálló, kifejezetten az egyetemi dolgozók mozgását, ezzel együtt pedig egészségük megőrzését célozza.

Az intézmény szervezeti egységei közötti sportos vetélkedés lényege, hogy ha egy dolgozó mozog, a sportolással töltött perceket egy regisztrációs felületen pontokra válthatja. A bejegyzett pontok alapján minden hónapban kihirdetik, mely szervezeti egységek munkatársai a legaktívabbak.

Ismét díjátadóra került sor a Debreceni Egyetemen, ahol kiderült, hogy októberben a száz fő alatti szervezeti egységek között a Tervezési és Kontrolling Igazgatóság végzett az élen, immár második alkalommal.

- Sikerült aktiválni a kollégákat, hiszen az egységünkben szinte mindenki rendszeresen mozog. Emellett vannak, akik magasabb teljesítménnyel veszik ki a részüket a közös érdemből. A kettőnek együtt köszönhető, hogy már másodszor sikerült az élen végezni. Csapatösszekovácsoló ereje van a programnak, és mindenki büszkén feltölti az eredményét – mondta Németh Zoltán költségvetési osztályvezető.

A kis szervezeti egységek versenyében az ezüstérmet a DE M. Tóth Ildikó Sajtóközpont dolgozói érdemelték ki, túlszárnyalva eddigi legjobb helyezésüket, ami egy bronzérem volt.

Takács Péter Levente központigazgató szerint a siker titka a pontok regisztrálása.

- Mi az az egység vagyunk, ahol nem a rendszeres sportolás maradt el, hanem a pontok beírása. Mindenki az egyéni teljesítményével járul hozzá a sikerhez. Ilyen szempontból nagyon vegyes a társaság, hiszen a séta, a kerékpár, a labdarúgás, a jóga, a konditerem és a futás egyaránt szerepel a repertoárunkban. Reméljük, hogy lesz fényesebb is ez a serleg, ami főként azon múlik, hogy mennyi időnk lesz mozogni a következő hetekben – és persze be is kell azokat írni – fejezte ki reményeit a központigazgató.

A kisebb szervezeti egységek között a bronzérmet októberben az Oktatási Főigazgatóság nyerte.

A száz fő feletti, nagyobb létszámú egységek között harmadszor lett aranyérmes, így nagy kupát nyert a DE Klinikai Központ Gasztroenterológiai Klinika. A második helyen a DE Egyetemi és Nemzeti Könyvtár továbbra is nagyon aktív munkatársai

végeztek, míg a bronzérmes októberben az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság (AKIT) csapata lett.

Részt vettek a díjátadón a GTK, a Rektori-Kancellári Kabinet és a Jogi Igazgatóság munkatársai is, akik már korábban – három havi győzelmükért – szintén nagy serleggel gazdagodtak és továbbra is sokat mozognak.

A DEAC szabadidősport szakosztályának vezetője, Mag Zoltán elmondta: megerősödött a DEDM-közösség, amelynek tagjai nemcsak mozognak, hanem ösztönzik, buzdítják is erre az egyetemi dolgozókat.

- A mozgásaktivitás magas szintű. Amiben előre kell lépni, az az, hogy ezt regisztrálják is a tagok. Mivel a szervezők csak a bejegyzett teljesítményt vehetik figyelembe, bevezetjük a DEDM nagyköveti rendszert, melyben szervezeti egységenként lesz egy önkéntes segítő, aki népszerűsíti a programot és egyben a pontok regisztrálására is ösztönzi a résztvevőket – részletezte a program egyik újítását a szakember.

Mag Zoltán azt is hozzátette: jövő évtől más változás is lesz a játékos, dolgozói verseny lebonyolításában. Erről a decemberi évértékelő és éves díjkiosztó rendezvényen, a Kazánházban is kapnak majd információt a résztvevők.

A cél továbbra is a munkatársak rendszeres testmozgása, ezzel együtt pedig az egészségmegőrzés. A programba önkéntesen bármely egyetemi dolgozó csatlakozhat a legnagyobb közösségi oldal zárt DEDM-csoportjában is.

Sajtóközpont – PKZs