A hagyományokhoz híven Welcome Dinner-rel köszöntötte az Erasmus-ösztöndíjprogram keretében 21 országból érkezett 130 diákot csütörtökön a Főépület Aulájában a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodája és az intézmény Hallgatói Külügyi Bizottsága.

A legnagyobb létszámmal Spanyolország képviselteti magát, a dobogó képzeletbeli második fokán megosztva Portugália, Olaszország és Franciaország áll, majd Törökország következik. Idén Görögországból, Mexikóból, Kazahsztánból és Kirgizisztánból is érkeztek hallgatók, akik fél évet töltenek a Debreceni Egyetem (DE) karain részképzésen.

Legtöbben – 40 fő – idén is az Általános Orvostudományi Karra érkeztek, de sokan választották a Bölcsészettudományi, a Gazdaságtudományi, a Gyógyszerésztudományi, a Műszaki, valamint a Természettudományi és Technológiai Kart.

- A debreceni felsőoktatás számára már a 16-17. századtól fontos volt a nemzetközi kapcsolatok ápolása elsősorban az európai református testvériskolákkal, amelynek emlékét a Főépület Aulájának üvegablakai is őrzik, bemutatva azokat a városokat, ahol a jogelőd Református Kollégium diákjai peregrinációban jártak – idézte fel a múltat köszöntőjében Jánosy Orsolya.

A DE Nemzetközi Iroda vezetője beszédében hangsúlyozta: a hazai egyetemek közül a debreceni rendelkezik a legnagyobb külföldi hallgatói létszámmal, több mint 120 országból érkező 7 ezres létszámot meghaladó diák tanul elsősorban az intézmény angol nyelvű képzésein, amelynek köszönhetően a most érkezett Erasmus-ösztöndíjasok számára is bőséges a kínálat.

Az üdvözlést követően a vendégek a fellépő néptáncosoknak és a Szeredás népzenei együttesnek köszönhetően először a magyar folklórból kaptak ízelítőt, amelyet igazi magyaros vacsora követett.

A nyitóest közös táncházzal zárult az Aula előtt.

Természetesen a Nemzetközi Iroda nem csupán az érkezők tanulmányait, hanem az egyetemi polgárok külföldi ösztöndíjprogramjait is támogatja. A 2023/24-es tanévre újból megnyíltak az Erasmus pályázati lehetőségek, az oktatók oktatási vagy képzési célú mobilitásra, míg a hallgatók tanulmányi és szakmai gyakorlati célú mobilitásra jelentkezhetnek. A mobilitások 2024. július 31-ig valósíthatók meg.

Az oktatói, a munkatársaknak szóló, valamint a hallgatói részképzés esetében a pályázatok beadási határideje 2023. október 1., míg a hallgatói szakmai gyakorlati pályázatok beadása 2024. február 15-ig folyamatos.

Pályázatok hallgatóknak:

Tanulmányi SMS magyar: https://internationaloffice.unideb.hu/erasmus-ka131-palyazati-felhivas-programorszagokba-iranyulo-hallgatoi-tanulmanyi-celu-mobilitasra-1

Szakmai gyakorlat SMT magyar: https://internationaloffice.unideb.hu/erasmus-ka131-modositott-palyazati-felhivas-programorszagokba-iranyulo-hallgatoi-szakmai-gyakorlat

Oktatóknak: https://internationaloffice.unideb.hu/ka131-erasmus-palyazati-felhivas-oktatasi-celu-mobilitasok-megvalositasara-20232024-es-tanevben

Munkatársaknak: https://internationaloffice.unideb.hu/ka131-erasmus-palyazati-felhivas-munkatarsak-kepzesi-celu-mobilitasanak-megvalositasara-20232024-es

Minderről a hagyományos Külügyi Börzén is bővebb információhoz lehet jutni, amelyet szeptember 20-án rendeznek, ugyancsak a Főépületben. Az eseményen a hallgatók tájékozódhatnak a külföldi mobilitási lehetőségekről, szakmai gyakorlatokról, nyelvtanfolyamokról, személyesen egyeztethetnek a különböző szervezetek képviselőivel.  Az eseményt tájékoztató előadások is kísérik magyar és angol nyelven.

Sajtóközpont - BZs