Könyvbemutató a BTK-n

Czingula János: Utópiából az amerikai álomig című kötetének magyar kiadását ismerhették meg az érdeklődők csütörtökön a Bölcsészettudományi Kar könyvbemutatóján. A kiadvány magyar fordítását a kar nyolc, fordító és tolmács mesterképzésben tanuló hallgatója szakmai gyakorlat keretében készítette el.

- A könyvet nyolc, nagyjából egyenlő egységre osztottuk, ezek közül a hallgatók maguk választhatták ki, hogy melyiken szeretnének dolgozni. A munka 2022 nyarán zajlott, amely során a hallgatók elkészítették fordításaikat, majd ezt követte javítás és szerkesztés – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Venkovits Balázs.

A Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Angol-Amerikai Intézet igazgatója kiemelte: a feladat részben már ismerős volt a hallgatók számára, hiszen a képzés gyakorlati része során szintén fordításokat készítenek, amelyeket javítva visszakapnak, azonban tantermi körülmények között nincs lehetőség ilyen nagy volumenű projekt megvalósítására.

- Emellett a hallgatóink számára az is vonzó volt, hogy fordításukat nem csupán az adott kurzus oktatója olvassa, hanem nyomtatásban is megjelenik majd és bárki kézbe veheti – ahogy ez azóta meg is történt. – tette hozzá Venkovits Balázs.

A könyvbemutatónak a Debreceni Egyetem Egyetemi és Nemzeti Könyvtár adott otthont.

- A könyvet, a szerzőt, egy életutat, egy korszakot és a velünk élő történelmet ismerhetjük meg Czingula János kötetéből, amelynek most bemutatott magyar nyelvű kiadásának fordításában hallgatónk - Kiss Boglárka, Kiss Orsolya, Kovács Eszter, Peley Ákos, Runda Bianka, Szabó Judit, Tóth Erika, Zhang Xueou Lívia - hatalmas szerepet vállaltak – mondta megnyitójában Csatár Péter, a DE BTK dékánhelyettese.

A kötet lektorálási és projektmenedzsmenttel kapcsolatos feladatait Hudácskó Brigitta, a Brit Kultúra Tanszék tanársegéde végezte.

Czingula János 1957. február 15-én menekült el Magyarországról, majd megérkezett az Egyesült Államokba.

- Testközelből éltem át a második világháborút, majd a vasfüggöny foglyává váltam, és úgy tűnt, álmaim cserbenhagytak. Az 1956-os forradalmat követően üldözötté váltam. Családomat, barátaimat, ismerőseimet, addigi egész életemet hátrahagyva menekülni kényszerültem, Amerikában értem célba, emigránsként. Az Egyesült Államokban John lettem: szorgalmas munkavállaló, népszerű „külföldi” diák, majd hollywoodi színész, író, producer, pilóta, üzletember és sikeres vállalkozó. Végtelenül lenyűgöző, gyötrelmekkel és olykor örömökkel is teli utam végül valóra vált álom, a megtestesült Amerikai Álom hű példája – fogalmazott a szerző.

A kötet az Egyetemi Kiadó gondozásában jelent meg.

Sajtóközpont - BZs