3x3-as kosár Eb: a jótékonyság jegyében

A Debreceni Egyetem átvállalja a 3x3-as Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokságra benevezett két ukrajnai csapat költségeit, ezzel támogatja a háború sújtotta ország sportolóit. Július 15-e és 19-e között negyven csapat verseng majd az egyetem Főépülete előtt.

A Debreceni Egyetem a kezdetektől, az elsők között vette ki részét az orosz-ukrán háború elől menekülők megsegítéséből, 2022 tavaszán komplex humanitárius tervet is összeállított. Kollégiumi szállással, tartós élelmiszerek és használati cikkek gyűjtésével, önkéntes tolmácsokkal és a Békekoncerten összegyűjtött több tízmilliós támogatással igyekezett segíteni a menekülők boldogulását, enyhíteni megpróbáltatásaikat. A sporton keresztül is támogatást nyújtott az egyetem, a DEAC-cal és a Debreceni Hoki Klubbal összefogva 36 zaporizzsjai és dnyiprói, többségében jégkorongozó fiatal és családtagjaik, leginkább anyukák, testvérek kaptak szállást és étkezést hónapokon keresztül az egyetem sportkollégiumában. Ezúttal pedig ukrán kosárlabdázókat támogat az intézmény.

A 3x3-as Egyetemi Kosárlabda Európa-bajokság szervezőbizottsága június 6-i ülésén arról döntött, hogy a két benevezett ukrajnai egyetem csapatait vendégül látja. A Vasyl Stefanyk Precarpathian National University női és a Sumy State University férfi együttesének így csak az utazást kell megszerveznie, minden mást a szervezők díjmentesen nyújtanak számukra Debrecenben.

Balogh László, a DE Sporttudományi Koordinációs Intézet igazgatója és a szervezőbizottság vezetője jelezte: mi sem természetesebb, mint lehetőségeinkhez mérten továbbra is támogatni a háború sújtotta Ukrajnát.

- A Debreceni Egyetemen fontosnak tartjuk azt, hogy lehetőséget adjunk az ukrajnai játékosoknak a sportolásra, az aktív közösségi életre és a kikapcsolódásra akkor is, amikor országukban háború dúl. Ezért döntöttünk úgy, hogy a két egyetemük a vendégünk lesz az Európa-bajnokságon – mondta Balogh László.

A 3x3-as Egyetemi Kosárlabda Európa-bajnokságot július 15-e és 19-e között rendezi meg a Debreceni Egyetem az intézmény Főépülete előtti téren, 40 csapat részvételével. A várhatóan varázslatos hangulatú mérkőzéseket a nézők ingyenesen látogathatják majd.

Sajtóközpont - PKZs