Farmer Expo: fókuszban a vízgazdálkodás

Új vízgazdálkodási és talajművelési eljárásokra, technológiákra, a tudományos kutatási eredmények felhasználására és egységes gazdatársadalomra van szükség az aszály sújtotta magyar mezőgazdaság talpon maradásához - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Debreceni Egyetem Böszörményi úti campusán tartott 31. Farmer Expo megnyitóján.

- Minden eddiginél nagyobb kihívások elé állította az idei év az agráriumot. A hazai mezőgazdaság azonban a nehézségek ellenére is úgy biztosította a lakosság ellátását, hogy közben jelentősen emelkedett az export. Ez a teljesítmény a gazdák munkájának és a fejlesztéseknek köszönhető – hangsúlyozta ünnepi beszédében Nagy István agrárminiszter.

A tárcavezető kifejtette: az aszály veszélyhelyzeti operatív törzs többek között a gazdákat érintő hitelmoratórium bevezetésével, az aszálybiztosítások kifizetésének felgyorsításával és a biztosítási költségek átvállalásával kézzel fogható segítséget kíván nyújtani a gazdálkodóknak.

- Szükség van emellett a gazdálkodás biztonságának megteremtése érdekében az öntöző rendszerek és csatornahálózatok fejlesztésére, és előtérbe kerül az ökológiai- és agrárkörnyezetgazdálkodás támogatása is – mutatott rá az agrárminiszter. Nagy István bejelentette, hogy az őszi munkák megkezdésének támogatására újra megnyitják a kisüzemi gazdálkodók támogatását szolgáló forrásokat.

A Debreceni Egyetem immár három évtizede ad otthont a Farmer Exponak. A hazai agrárium legjelentősebb szakmai fóruma több területen is kapcsolódik a DE stratégiai területeihez, a mezőgazdasághoz és az élelmiszeriparhoz sorolta köszöntőjében Bács Zoltán, az intézmény kancellárja.

- A Debreceni Egyetem legfontosabb feladata az oktatás, az innováció és a legújabb eredmények megismertetése, valamint az együttműködés a gazdákkal és a vállalatokkal. A Debreceni Egyetem jelenleg is közösen dolgozik a vízellátás és a mezőgazdaság energetikai ellátásával kapcsolatban a szakmai szervezetekkel, hatóságokkal annak érdekében, hogy hatékony segítséget kapjanak a mezőgazdasági vállalkozások. Célunk, hogy igazodva a változó körülményekhez minél magasabb színvonalon tudjuk kiszolgálni a gazdálkodók igényeit – jelentette ki Bács Zoltán, a Debreceni Egyetem kancellárja.

Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke, a Hajdú-Bihar megyei szervezet elnöke ünnepi beszédében megköszönte a hazai gazdák kitartását és áldozatos munkáját. A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi tagja szerint a mezőgazdaságot érintő kihívásokra van válasz, a tudás rendelkezésre áll és használni kell.

- A DE hazánk egyik legnagyobb tudásközpontja. Az egyetem tervei szerint létrehoz egy olyan intézetet, amelynek feladata a legfrissebb ismeretek integrálása a környezetgazdálkodás területén – jelentette be Szólláth Tibor.

Papp László, Debrecen polgármestere ünnepi beszédében a 2023-ban befejeződő Civaqua program első ütemének fontosságáról beszélt, amely meghatározza a térség mezőgazdaságának további fejlődését.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elnöke megnyitóbeszédében elmondta, hogy az idei Magyarok Kenyere programban minden eddiginél többen ajánlották fel gabonájukat. A szakmai rendezvény hagyományainak megfelelően idén is megszentelték az új kenyeret.

A 31. Farmer Expón egy standon várja az érdeklődőket a Debreceni Egyetem, a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara valamint az Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság, és bemutatkozik a Balásházy János Gyakorló Technikuma, Gimnáziuma és Kollégiuma is.


A négynapos rendezvényen 330 kiállító várja a látogatókat 17 ezer négyzetméteren.

Sajtóközpont - ÉE