Részecskefizikusok lettek egy napra

A nagy hadronütköztető detektoraival gyűjtött adatokat vizsgálták és elemezték azok a középiskolás diákok, akik a Nemzetközi Részecskefizikai Diákműhely programjának keretében a Debreceni Egyetem Fizikai Intézetében töltötték a pénteket.

Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, azaz a CERN történetéről és szervezetéről, a részecskefizika alapjairól és sajátosságairól, majd pedig a nagy hadronütköztető (LHC) detektorának felépítéséről és működéséről hallottak előadásokat március 10-én a fizika iránt érdeklődő középiskolások a Debreceni Egyetem Fizikai Intézetének Bem téri épületében.

A debreceni, hajdú-bihari középiskolások mellett Békéscsabáról is érkeztek diákok a különleges programra. A délelőtti elméleti prezentációk után délután már a nagy hadronütköztető központjából küldött adatokat vizsgálták a fiatalok: a részecskék száma, energiája és lendülete alapján próbálták kikövetkeztetni, hogy milyen eredménye lesz a proton-proton ütközéseknek.

A laborgyakorlat után a Fizikai Intézet oktatóinak közreműködésével ellenőrizték, hogy sikerültek a diákok elemzései, majd videókonferencián egyeztették az eredményeket a nemzetközi diákműhely többi résztvevőjével.


A Debreceni Egyetem Fizikai Intézete idén már tizenkettedik alakalommal vesz részt a Nemzetközi Részecskefizikai Diákműhely három hétig tartó nemzetközi programsorozatában. A kezdeményezést felkaroló Trócsányi Zoltán intézetigazgatóhoz a kezdetek óta több fiatal oktató is csatlakozott, s ma már meghatározó része az intézet tehetséggondozó programjának.

- Évről évre egyre több fiatal érdeklődik a rendezvény iránt, a térség középiskoláinak tanárai mindig felhívják a fizika iránt vonzalmat érző diákok figyelmét a rendezvényre, így mára már fontos szerepet tölt be a beiskolázási tevékenységünkben. Van olyan munkatársunk, aki diákként ezen a rendezvényen került kapcsolatba az intézettel. A program célja, hogy a diákok kipróbálják a legkorszerűbb kutatásokat, s egy napra megtapasztalják, milyen részecskefizikusnak lenni – mondta el Trócsányi Zoltán egyetemi tanár, a Fizikai Intézet igazgatója.

Sajtóiroda - TPL