Palkovics László oktatásért felelős államtitkár részvételével jött létre a Debreceni Egyetem műszaki és informatikai képzéseinek fejlesztését támogató testület, melynek munkájában az intézmény rektora, kancellárja és érintett dékánjai mellett a régió vállalatai is részt vesznek.

- A régióban felmerülő munkaerő-piaci igények tették szükségessé az egyetem műszaki és informatikai képzéseinek fejlesztését. Ezt nem lehet a vállalatok bevonása nélkül megvalósítani, ezért döntöttünk úgy, hogy egy ágazati kabinetet hozunk létre, amely igyekszik optimalizálni az egyetem erőforrásait ennek a stratégiai célnak az elérése érdekében – hangsúlyozta a műszaki-informatikai kabinet március 8-ai alakuló ülésén mondott köszöntőjében Szilvássy Zoltán.

A Debreceni Egyetem rektora kifejtette: egyre több műszaki profilú, fejlett technológiát használó cég jelenik meg a városban, amelyeknek magasan képzett szakemberekre van szükségük, ugyanakkor napjainkban ismét forradalom zajlik az iparban, ez az ipar digitalizálása, azaz az Ipar 4.0, emiatt már nem a futószalag mellé kellenek munkások, hanem robotprogramozókra és mérnökinformatikusokra van szükség.

- Több képzési területünk is a világ élvonalába tartozik – például a gyógyszerészeti és a mezőgazdasági, orvosi képzés –, ezeken a területeken nagyon sok a jól képzett szakember, az ide kapcsolódó meghatározó intézetek teljes oktatógárdája tudományos minősítéssel rendelkezik. Viszont a műszaki-informatikai területen nincs elég tanárunk, akár a gépész- vagy a villamosmérnök képzésben a magasan képzett oktatók többsége nem mérnöktanár, hanem természettudományi végzettségű, ezért fordultunk az államtitkárhoz, hogy vállaljon szerepet a műszaki-informatikai kabinet munkájában. Ez a testület meg tudja mondani, hogy mit kell csinálni közép- és hosszútávon, és szerencsére az egyetem abban a helyzetben van, hogy ha akar, akkor tud erőt összpontosítani stratégiai célok érdekében – jelentette ki Szilvássy Zoltán.

Palkovics László oktatásért felelős államtitkár az ülésen a mérnökképzés fejlesztésének támogatásáról biztosította a Debreceni Egyetemet.

- Debrecenben is megjelentek olyan nagyvállalatok, amelyek a klasszikus műszaki területen tevékenykednek, ezért egyre nagyobb az igény a megfelelően képzett mérnökökre. Ezt részben olyan speciális támogatásokkal segítenénk, amelyek az itteni mérnökképzés szintjét emelik. Illetve vizsgáljuk, hogy miként lehet olyan szakembereket Debrecenbe hozni, akiket be lehet kapcsolni az itteni képzésben – tájékoztatott Palkovics László. Az államtitkár hozzátette: a minőség tekintetében nincs probléma a magyar műszaki képzéssel, azonban túl kevés fiatal érdeklődik a pálya iránt. A hallgatók mindössze 25 százaléka jelentkezik a műszaki, természettudományi, informatikai képzésekre, a kormányzat célja, hogy ezt az arányt 40 százalékra növelje. Több programot indítanak, amelyek a mérnöki pálya szépségét mutatják be, erre egy 9 milliárd forintos pályaorientációs pályázati forrás áll rendelkezésre.

A Debreceni Egyetem néhány hete írt alá együttműködési megállapodást a Ganz EEG Kft-vel a gépész- és a villamosmérnök képzés fejlesztéséről, valamint az atomenergetika terén tervezett közös munkáról. A közeljövőben a General Electric-kel is hasonló megállapodást köt az intézmény.

Palkovics László kiemelte: a most létrehozott testület szakmai irányításával a nukleáris energiával kapcsolatos hazai fejlesztésekhez kapcsolódó tudományos munkában is nagyobb részt tud majd vállalni a Debreceni Egyetem az ATOMKI-val (Magyar Tudományos Akadémia Atommagkutató Intézetével).

- A Debreceni Egyetem fókuszterületének számító egészségipar ugyancsak nagy mértékben támaszkodik a műszaki tudásra, hiszen például az orvosok által használt műszerek is mérnöki tevékenység eredményei, ugyanakkor a mérnököknek is szükségük van az orvosok tudására, hogy létrehozzák az új eszközöket – magyarázta Palkovics László.


A szerdai üléssel létrejövő kabinetben az egyetemi vezetők mellett helyi vállalkozások és több száz munkavállalót foglalkoztató nagyvállalkozások vezetői, valamint a város képviselői is részt vesznek. A Debreceni Egyetem Műszaki-Informatikai Kabinetjének tagja: Palkovics László oktatásért felelős államtitkár, Kósa Lajos országgyűlési képviselő, Szilvássy Zoltán rektor, Bács Zoltán kancellár, Szűcs Edit dékán, Mihálydeák Tamás dékán, Pintér Ákos dékán, Ujvári Gyula, az EMD Endoszkóp Műszer Gyártó és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője, Kossa György, az InterTanker Zrt. vezérigazgatója, Ascsillán Endre, a GE Hungary Zrt. alelnöke, Szabó Péter, az FAG Magyarország Ipari Kft. ügyvezető igazgatója. A testület következő ülését április közepén tartja.

Sajtóiroda - TPL