Esküt tettek a gyógyszerészdoktorok

A Debreceni Egyetem Gyógyszerésztudományi Karának 63 végzőse kapta meg diplomáját az intézmény Főépületének Díszudvarán szombat délután. Az eseményen átadták a kar kitüntetésit és elismeréseit is.

- A Covid-járvány megismertette velünk oktatókkal és a hallgatókkal az online és a hibrid oktatás fogalmát. Az elmúlt években a kormányzat átalakította a felsőoktatás szerkezetét, így alapítványi formában folytatjuk tevékenységünket. Ez nagyobb szabadságot, ám felelősségteljesebb működést és stratégiai gondolkodást igényel. Ebben az évben az orosz-ukrán háború hoz új kihívásokat. Szorongva, de mégis bizakodva tekintünk a jövőbe, sok tervünk van, készülünk a holnapra – jelentette ki Vecsernyés Miklós, a Gyógyszerésztudományi Kar (DE GYTK) dékánja a diplomaosztón.

Kiemelte: büszkék arra, hogy ebben az évben a kar öt évre elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia Kiváló Kutatóhely címét.

- A gyógyszerészet a legnépszerűbb szakmák közé tartozik a Debreceni Egyetemre jelentkezők között. Önöknek, végzett gyógyszerészeknek jó hír, hogy egy keresett hiányszakma diplomájával rendelkeznek, így rövid időn belül el tudnak helyezkedni itthon és akár külföldön is – fogalmazott Vecsernyés Miklós.

A DE GYTK-n ebben a tanévben összesen 63, 46 magyar és 17 külföldi állampolgárságú jelölt tett eleget az előírt követelményeknek, így őket gyógyszerészdoktorrá avatták.

A végzettek eskütétele után kitüntetéseket adtak át. A kar érdekében végzett kiemelkedő munkája elismeréseként címzetes egyetemi docens kitüntető címet adományoztak Sohajda Attilának. A kar graduális és posztgraduális tevékenységét támogató, kiváló eredményeket felmutató munkájáért a DE GYTK Mecénása díjban részesült a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság elnöke képviseletében Szökő Éva, illetve a Magyar Gyógyszerészi Kamara elnöke, Hankó Zoltán.

A gyógyszerészhallgatók nyári és záróvizsgás szakmai gyakorlati oktatásában végzett munkája elismeréséül a DE GYTK Kiváló oktató gyógyszerésze kitüntetést vett át Bonyárné Filep Ilona, Ungvári Józsefné Pozsár Mária és Ujházi László.

A Mezey Géza Alapítvány a Mezey Géza díj emlékplakettjét a korábbi évekhez hasonlóan a GYTK egy, kiváló eredményeket felmutató hallgatójának adományozta, idén Lippai Laura gyógyszerészdoktor kapta meg. A képzésben vállalt tevékenységéért a Mezey Géza Alapítvány emlékplakettjét Borbás Anikónak, a Gyógyszerészi Kémia Tanszék vezetőjének, valamint Buchholcz Gyulának, az Egyetemi Gyógyszertár intézeti vezető főgyógyszerészének, a GYTK gyakorlati oktatójának ítélték oda.

A karon végzett oktató-kutató munkája elismeréséül Sztaricskai Ferenc emlékdíjban részesült Hevesi-Mező Erika adjunktus.

A DE Tehetséggondozó Programjában való részvétel jutalmául DETEP emléklappal ismerték el a frissen felavatott gyógyszerészdoktorok közül Balogh Barbara Nóra, Fülöp Zsanett, Gál Bernadett, Kiss Laura, Kovács Réka, Lippai Laura, Páll Dávid, Pócsi István, Vass Anna, Ramy Samir Malak Kair Kaldas és John Chinonso Egu munkáját.

A DE Rektori Elismerő Oklevelét Vass Anna végzős kapta. Tanulmányi eredménye és az egyetemen végzett szakmai tevékenysége jutalmaként a Debreceni Egyetem Kiváló Hallgatója Pócsi István lett.

A Hallgatói Önkormányzat Elnökségének Elismerő Oklevelében Fórizs Martina Amira és Kovács Réka most avatott gyógyszerészek részesültek, a Hallgatói Önkormányzat Elnökének és Alelnökének Elismerő Oklevelét pedig John Chinonso Egu, Veronika Komissarova, valamint Nada Aly Ayman vehette át.

Az ünnepséget az interneten ide kattintva lehet megnézni.


Sajtóközpont - OCs