Békekoncert: sikeres volt az összefogás

Több mint 36 millió forint gyűlt össze az ukrajnai menekültek megsegítésére a Debreceni Egyetemet fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriuma által kezdeményezett Békekoncerthez kapcsolódó jótékonysági adománygyűjtés során. A felajánlásokat öt segítő szervezet költheti el a háború miatt nehéz helyzetbe került emberek ellátására, támogatására.

A Debreceni Egyetem és a fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány, Debrecen Megyei Jogú Város, valamint a történelmi egyházak összefogásában rendezték meg május 6-án a Békekoncertet a Nagytemplomban azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsanak az ukrajnai krízishelyzet elszenvedőinek. Az összefogásnak köszönhetően már az esemény előtt 25 millió forint gyűlt össze a GTIDE Alapítvány által nyitott bankszámlán. A koncerten, valamint az azt követő hetekben az összeg tovább emelkedett, így összesen több mint 36 millió forint adomány folyt be a gyűjtés során. 

A felajánlásokat – a Békekoncert szervező bizottságának döntése alapján – olyan szervezetek kapják, amelyek a menekültek élelmezését, lakhatását, vagy oktatását segítik. Az összegyűlt pénzösszeget ünnepélyes keretek között adták át július 7-én, csütörtökön a Debreceni Egyetemen. 

- Köszönet illeti mindazokat, akik részt vettek a szervezésben, a lebonyolításban, az adományozásban. Megmutatkozott, hogy az együttműködésnek olyan ereje van, mely példát mutat. Rövid idő alatt, közös erővel megvalósítottuk a Békekoncertet, ami bebizonyította, hogy ilyen gyorsan is komoly eredmények érhetők el. A cél egyértelmű, ezeket a forrásokat a szervezetek csak a bajba jutottak megsegítésére fordíthatják, ezzel a közösség remélhetően segíteni tud abban, hogy a karitatív testületek hatékonyan végezhessék a munkájukat. Fontos üzenet, hogy a város, a régió humánus, kész segíteni, ha arra van szükség. Bankoktól, kis- és középvállalkozásoktól, valamint nagyvállalatoktól is érkeztek felajánlások, mindez bizonyítja, hogy a gazdasági szereplőknek is fontos a jótékonyság – hangsúlyozta Kossa György, Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a jótékonysági akcióban résztvevő egyházak nevében mondott köszönetet a segítségnyújtásért.

- Minden felekezet és hitközség folyamatosan gyűjt, adományoz a háborús menekültek javára. Ez nem csak erkölcsi kötelességünk, hanem hitbeli meggyőződésünk is. Az, hogy Kárpátalját támogatjuk, nem azt jelenti, hogy csak a magyarságot segítjük, hiszen tisztában vagyunk azzal, hogy a térség Ukrajna hátországa, ahova minden részről érkeznek menekültek, akik várják a segítséget. A segélyszervezetek pontosan tudják, milyen támogatásra van szükség, és garanciát jelentenek arra, hogy az adományok pontosan oda kerüljenek, ahova szánják – jelentette ki a püspök.

Puskás István, Debrecen alpolgármestere elmondta: az akció megmutatta a közösség erejét.

- Akik ott voltak a Nagytemplomban, egy életre szóló élményt szerezhettek, felemelő érzés volt egy ilyen nemes cél érdekében összegyűlni. Egy ilyen esemény megerősíti a közösen vallott értékeket, segít megélni a közösséggé válás és az összefogás élményét, mindez azonban mit sem ér, ha ezeket az értékeket a gyakorlatban nem valósítjuk meg. A cselekvés szándéka mutatkozott meg a Békekoncerthez kapcsoló adományozásban. Nagyon hálásak vagyunk a Debreceni Egyetemnek, hogy ezzel a kezdeményezéssel segítette a város kohézióját. A bajba jutottak számíthatnak Debrecen közösségére – fogalmazott Puskás István.

A tájékoztatón az alapítvány, az egyetem a város és a történelmi egyházak képviselői adták át a felajánlásokat jelképező csekkeket a menekülteket támogató karitatív szervezetek képviselőinek.

A legnagyobb összegű adományt, 20 millió forintot a Debreceni Karitatív Testület kapta, a pénzből  a menekülteknek átmenetileg szállást adó Dorcas Szabadidőközpont és Pihenőpark téliesítését, valamint menekült családok lakhatását segítik majd. A felajánlást a testület elnöke, Rózsahegyiné Juhász Éva vette át. Mint mondta, Debrecenben összesen 300 menekültről gondoskodnak, mintegy kétszázan vannak a Dorcas-ban, száz embert pedig kollégiumokban, családoknál, albérletekben helyeztek el.

A Magyar Református Szeretetszolgálat 7 millió, a Híd Kárpátaljáért Segélyprogram pedig több mint 1,3 millió forint adományt kapott. Czibere Károly, a szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke kifejtette, hogy a felajánlást a karitatív tevékenység megerősítésére, a határon meglévő segítőpontokon folyó munka támogatására használják fel. 


Az ukrajnai menekültek segítésében a Római Katolikus Karitasz is fontos szerepet játszik, munkájukat a GTIDE Alapítvány az adományból 5 millió forinttal támogatta. Krakomperger Zoltán, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye általános helynöke elmondta: a pénzből tartós élelmiszereket, tisztálkodási és tisztítószereket tartalmazó segélycsomagokat állítanak össze. 

A Kelet-Magyarországi Fiatalokért Alapítvány 3 millió forintot kapott, a felajánlásért Seszták István kuratóriumi elnök mondott köszönetet, az adományt az ingyenes étkeztetésre, valamint gyerektáborok szervezésére használja fel az alapítvány.



Sajtóközpont - BZ