A családbarát szülészeti- és újszülöttellátás tapasztalatairól, valamint az ezzel kapcsolatos kihívásokról tanácskoztak a szakemberek szombaton, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. Az Életkezdet, család, egészségügy című konferencián orvosok, szakdolgozók, védőnők, laktációs tanácsadók vettek részt.

 - Kimagasló az a szakmai munka, amit a Szülészeti és Nőgyógyászati, illetve a Gyermekgyógyászati Klinikán végeztek az elmúlt időszakban, különösen a koronavírus-járvány idején. A fejlesztéseknek, átalakításoknak köszönhetően pedig a korábbinál is magasabb színvonalon láthatják el a feladatukat a jövőben – hangsúlyozta a konferencia megnyitóján a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke. 

Szabó Zoltán professzor hozzátette: a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika mérföldkőhöz érkezett, hiszen a Kenézy Gyula Campuson működő korábbi Szülészeti és Nőgyógyászati Osztály klinikai rangra emelésével egységes vezetés, egységes szakmai irányelvek és protokollok szerint működő klinika jött létre, két telephelyen.    

Széles Diána alpolgármester köszöntőjében a város és a Debreceni Egyetem sikeres együttműködéséről beszélt, amely nagymértékben hozzájárult a Gondoskodó város program sikeréhez. 

- Ezt a programot nem tudtuk volna létrehozni, ha nincs együttműködés a város, az egyetem, a civil szervezetek és az egyházi fenntartók között. A közös munka egyik példája a Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézet létrehozása is, ahol a gyerekeknél évente mintegy 19 ezer szűrővizsgálatot végzünk - emelte ki Széles Diána, Debrecen alpolgármestere.  

Az Életkezdet, család, egészségügy című konferenciát a Gyermekgyógyászati Klinika Neonatológiai Osztály Koraszülött Centruma és az Életkezdet Szakmai Egyesület közösen rendezte. A Klinikai Központban nagy hagyománya van a családbarát ellátásnak. A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika 1992-ben a világon másodikként, Európában elsőként kapta meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Bababarát Kórház címét. A szakmai fórumon elhangzott: a bababarát ellátás elsősorban az anyatejes táplálásra, a szoptatás támogatására fókuszál. Egy családbarát szülészeti ellátás azonban túlmutat ezen.  


- A családbarát ellátás nem egyszerűen a családokért, hanem a családokkal együtt végzett munkát jelenti. Meghallgatjuk a szülők véleményét és a baba mellett az anyára, a családra is nagy gondot fordítunk. A koraszülött osztályon például anyacsoport működik, ahol pszichológus, pszichiáter nyújt lelki támogatást az édesanyáknak. Az anyukákat bevonjuk a koraszülött baba ellátásába is. Emellett folyamatosan képezzük a dolgozóinkat, hiszen a családbarát ellátás új szemléletet is igényel – ismertette Kovács Tamás, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Neonatalis Intenzív Centrumának vezetője. 

A családbarát ellátást segíti a nemrég befejeződött infrastrukturális fejlesztés is. A beruházás keretében az újszülött osztályon három családi kórtermet, anyai pihenőt, konyhát alakítottak ki. A szakemberek a jövőben az anyai szervezetekkel is szorosabb együttműködésre törekednek, hogy véleményüket meghallgatva alakítsák ki az új eljárásrendeket.  

A Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán rendezett szombati konferencián a családbarát ellátással kapcsolatos eddigi tapasztalatokat és a legfontosabb feladatokat vitatták meg a szakemberek. 

Sajtóközpont - CzA