Tanulmányok Karácsony Sándorról

A néhai professzor születésének 130., halálának 70. évfordulója alkalmából a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Nevelés- és Művelődéstudományi Intézete Karácsony Sándor pedagógus, pszichológus, nyelvész munkásságát méltató tanulmánykötetet mutatott be pénteken.

Karácsony Sándor (1891-1952) mint pedagógus, pszichológus, nyelvész és evangelizátor jelentős mértékben járult hozzá a Debreceni Egyetem Neveléstudományi Intézet arculatának kialakításához és hírnevének emeléséhez – hangzott el Deme Tamás: Miért nem nevelheti az értelmiség az ifjúságot? című kötetének bemutatóján, melynek az egyetem Főépületében található Karácsony Sándor terem adott otthont.

- A Debreceni Egyetemen (DE) a professzor nevét viselő terem és a Karácsony-hagyaték feldolgozására létrehozott kutatószoba, a „Debreceni Iskola” című kutatás mellett munkásságát azzal is őrizzük, hogy a pedagógusképzés egyre több kurzusában az iskolateremtő professzor mellérendelő, és a hallgatókat tevékenységre ösztönző felsőoktatás-pedagógiai megközelítését alkalmazzuk, így diákjaink aktív részeseivé válnak saját fejlődésüknek és partneri, kollegiális munkaformát alakíthatnak ki az őket oktatókkal – mondta köszöntőjében Pusztai Gabriella.

A DE Bölcsészettudományi Kar Nevelés- és Művelődéstudományi Intézet igazgatója hangsúlyozta: a 21. századi felsőoktatásban, ahol a hallgatók több esetben munka mellett tanulnak, és online akár tengerentúli egyetemi kurzusok is elérhetők számukra, a partneri együttműködés és az aktív, tevékenykedtető tanulásszervezés megkerülhetetlen.

- Emellett a hallgatók racionális megszólításán túl az érzelmi és társas lényként való megközelítés is hihetetlen fontos felsőoktatói feladat lenne, és ebben Karácsony Sándortól, a karizmatikus oktatótól van mit tanulnunk – tette hozzá az intézetigazgató

A kötet bemutatóján a szerző – aki a karácsonyi pedagógiai koncepció máig ható érvényességét bizonyító doktori disszertációját a Debreceni Egyetemen írta és védte meg – kérésére nem a könyv, hanem rendhagyó módon különböző Karácsony-olvasatok szerepeltek a középpontban.

Az eseményen – többek között – Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, Győri János, a debreceni Református Kollégium Református Művelődés- és Iskolatörténeti Kutatóintézetének igazgatója, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája, Lányi Gusztáv szociálpszichológus, az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyetemi tanára és Kontra Miklós nyelvész, a Károli Gáspár Református Egyetem professzora egyetemi tanár idézte fel Karácsony Sándor kollégiumi diákéveit, teológiai felfogását, szociálpszichológiáját, nyelvészeti nézeteit.

A kötet a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával az Orpheusz Kiadó gondozásában jelent meg. Online formában elérhető a Magyar Elektronikus Könyvtárban.

Sajtóközpont – BZs