Egyetemi támogatás Debrecen tehetségeinek

A Debreceni Egyetem minden eszközzel támogatja a város tehetségeinek továbbtanulását az intézményben – jelentette ki a VI. Debreceni Tehetséggondozó Diákkonferencián Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke. A tudományos diákverseny első tíz helyezettjének egy millió forint jutalmat ajánlott fel a DE fenntartója.

- Magyarország legnagyobb értéke a humán tőke. Ez rendkívül fontos mind nemzetünknek, mind oktatási rendszerünknek, ez a tőke segíti majd hazánk felemelkedését. A Debreceni Egyetem egyik legfontosabb küldetése, hogy kiművelt embereket bocsásson ki. Minden eszközzel támogatjuk a helyi tehetségek debreceni továbbtanulását, keressük annak lehetőségét, hogy megkönnyítsük a debreceni kiválóságok felvételét az intézményünkbe – mondta megnyitó beszédében Kossa György.

A Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke bejelentette, hogy a tehetséggondozó verseny első tíz helyezettjének egymillió forintot ajánl fel a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány.

- Akarjatok Nobel-díjasok, professzorok lenni. Már most példaképek vagytok társaitok számára. A Debreceni Egyetem pedig szívesen vár benneteket – fogalmazott beszédében a kuratórium elnöke.

A VI. Debreceni Tehetséggondozó Diákkonferencián 7 tankerület 26 intézménye 263 tanuló vett részt. A döntőben 24-en mérettették meg magukat.

- Németországi és hollandiai tapasztalatok alapján rendeztük meg 2007-ben az első komplex tehetséggondozó programot, mára ez a rendezvény túlnőtt a város határain, országos méretűvé vált.  Reményeink szerint programunkhoz hamarosan csatlakoznak az egyetemi és egyházi intézmények is. Szeretnénk, ha a tehetségek városunkban maradnának, és a Debreceni Egyetemen folytatnák tanulmányaikat – fejtette ki a tudományos diákkonferencia megnyitóján Pappné Gyulai Katalin, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatója.

Pappné Gyulai Katalin hozzátette: a tehetséggondozó kutatási eredményei szeptemberben könyv formájában is megjelennek. A kiadvány azonban – a QR-kóddal ellátott beszámolók révén – több lesz, mint egy egyszerű áttekintés.

- Nem elég a gazdaságot és a várost fejleszteni. Szükség van a tehetségek kiaknázására, a kiemelkedő képességek támogatására. Debrecen csak így készítheti újabb terveket és valósíthatja meg őket –tette hozzá köszöntő beszédében Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere.


A tehetséggondozó programban 2000 diák jutott a verseny elő-, középdöntőjébe illetve a fináléba.

Sajtóközpont - ÉE