Nyolcvanöt előadás hangzik el a reumatológia, az immunológiai és a határterületek betegségeinek terápiás lehetőségeiről az idei Debreceni Reumatológiai Oktatási Programon (DROP). A háromnapos tanácskozáson mintegy 400 szakember vesz részt. A 9. alkalommal megrendezett kongresszus megnyitóját kedd este tartották a Kölcsey Központban.

Tizennégy éve annak, hogy a bőrgyógyászokkal és a szemészekkel megrendeztük az első DROP interdiszciplináris fórumot. Ezzel egy Debrecenhez kötődő, de országos, és igen sikeres konferenciasorozatot indítottunk el – idézte fel a kezdeteket Szekanecz Zoltán egyetemi tanár, a DROP főszervezője, a DE ÁOK Reumatológiai Tanszék vezetője. 

A koronavírus-járvány miatt az előző kongresszust csak online tarthatták meg a szervezők, az idei rendezvényen viszont személyesen vehetnek részt az érdeklődő szakemberek. 

A háromnapos program keddi megnyitón az egyetem nevében Bács Zoltán kancellár, a város nevében pedig Papp Csaba, a debreceni közgyűlés egészségügyi és szociális bizottságának alelnöke köszöntötte az interdiszciplináris fórum résztvevőit.

A kongresszus egyik szervezője a Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar Reumatológiai Tanszéke. 

- Minden évben színvonalas szakmai előadások hangzanak el a konferencián, amely sokszínű programot kínál a résztvevőknek. A rendezvény bebizonyította, hogy itt van kitől, és van mit tanulni – emelte ki a megnyitón Mátyus László, a DE Általános Orvostudományi Kar dékánja.

Szabó Zoltán professzor pedig arról tájékoztatta a résztvevőket, hogy a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában az integrációs folyamat eredményeként az elmúlt egy évben jelentős változások zajlottak le a reumatológia területén, és a szakterület fejlesztése hamarosan folytatódik. 

- A Debreceni Egyetem Klinikai Központjában 2021. decemberében megalapítottuk az önálló Reumatológiai Klinikát. A következő hónapokban pedig bővítjük az intézményt, egy 60 ágyas reumatológiai komplexumot hozunk létre – mondta köszöntőjében Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke. 


A háromnapos kongresszus résztvevői előadásokat hallhatnak többek között a különböző gyógyszercsoportokról, a fájdalomcsillapításról, a gyulladásgátlásról, a klasszikus reumatológiai kórképekről, ezen belül a csontritkulásról, a derékfájásról, az ízületi porckopásról, illetve az artritisek és az autoimmun reumatológiai kórképek, például a szisztémás sclerosis vagy a Sjögren szindróma kezeléséről. A konferencián emellett kiemelten foglalkoznak a reumatológiával és immunológiával határterületet képező tudományterületekkel, kórképekkel. Szó esik például a pikkelysömörről és a gyulladásos bélbetegségekről. A szakemberek a nem gyógyszeres kezelési eljárásokról, például a fizioterápia, a belneoterápia, és a sportrehabilitáció újdonságairól, eredményességéről is beszámolnak a csütörtökig tartó tanácskozáson. 

Sajtóközpont - CzA