Ókortörténeti konferencia

„Vallás és feliratok a görög-római korban” címmel rendezett kétnapos szakmai konferenciát több társintézmény közreműködésével április 28-29-én a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar Klasszika-filológiai és Ókortörténeti Tanszéke.

Az epigraphikai kerekasztal hagyományos szakmai tanácskozásán, - amelyet a járványhelyzet miatt két év kihagyás után szervezett meg újra a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Klasszika-filológiai és Ókortörténeti Tanszéke-, elsősorban az új kutatási eredmények és a módszertan kérdése állt az előadások középpontjában.

- A görög-római feliratokkal a Debreceni Egyetem alapításától kezdve foglalkoznak az intézmény ókori tanszékének oktatói, ez a hagyomány folytatódik az oktatásban és a kutatómunkában is, 1999 óta pedig a tudományos szakmai kerekasztal biztosít lehetőséget a tapasztalatcserére – mondta köszöntőjében Forisek Péter, a tanácskozás főszervezője.

 

A DE BTK Klasszika-filológiai és Ókortörténeti Tanszékének egyetemi docense hozzátette: a különböző tudományterületek – köztük a régészet, a művészettörténet, a nyelvészet, a földrajz, a muzeológia, vagy akár a vallástörténet – képviselői előadások formájában ismertethetik legújabb eredményeiket.

 

Az előadások a különböző feliratok segítségével mutatták be a görög és római világ vallási sokszínűségét, a különféle kultuszokat és vallási rítusokat, többek között a Vallásigazgatással kapcsolatos pannoniai feliratok, Gyümölcsök a görög szakrális feliratokon, Varázsgemmák, Áldozati előírások a hellénisztikus polisokban és az „Akháj emlékmű” történetével kapcsolatban.

 

– Már a tematika sokszínűsége is igazolja, hogy az ókortörténet az egyik olyan tudományág, amely a leggyorsabban alkalmazkodik az új tudományos lehetőségekhez – hangsúlyozta Takács Levente, a DE BTK Klasszika-filológiai és Ókortörténeti Tanszék vezetője.

 

A tudományterület legjelentősebb magyarországi képviselői a szervező DE mellett további öt intézményből érkeztek a szakmai tanácskozásra: Eötvös Loránd Tudományegyetem Ókortörténeti Tanszék, Magyar Tudományos Akadémia II. osztály Ókortörténeti Bizottság Epigraphikai Munkabizottság, MTA Debreceni Területi Bizottsága Történettudományi Munkabizottság, MTA Debreceni Területi Bizottsága Klasszika-filológiai Munkabizottsága, Nemzeti Közszolgálati Egyetem Római Állam- és Tartományigazgatás Kutatóműhely.

 

Sajtóiroda – BZs