A legek egyeteme

Már csak néhány napjuk van a továbbtanulni vágyóknak, hogy beadják jelentkezésüket valamely felsőoktatási intézménybe. A Debreceni Egyetem új képzéseire és a legfontosabb tudnivalókra hívták fel a figyelmet kedden az intézményben.

 - A Debreceni Egyetem célja, hogy fenntartsa az országban egyedülálló széles képzési spektrumát. Folyamatosan jelennek meg az új, az ipar igényeinek és a társadalom elvárásainak megfelelő szakok képzési kínálatunkban. Ezeknek a piacképes szakmáknak köszönhetően hallgatóink a végzést követően hamar el tudnak helyezkedni – hangsúlyozta Bartha Elek a keddi sajtótájékoztatón. Az oktatási rektorhelyettes elmondta: az idei általános felvételi eljárásban tíz új képzést kínálnak az intézmény leendő hallgatóinak.

- A szeptemberben újonnan induló szakok között szerepel a Kelet-Magyarországon egyedülálló gyógypedagógia képzés, tízféle szakpárral választható a testnevelő tanár osztatlan, illetve visszatér az ötéves agrármérnök képzés. Az országban elsőként hirdettük meg a sportközgazdász mesterszakot, megújult a sportszervező szak, melyet ezentúl sport- és rekreációszervezés alapszakként találnak meg a felvételizők, illetve a közösségszervező szakot hirdettünk meg a korábbi andragógia helyett. Újdonság, hogy kihelyezett ápoló BSc-képzést indítunk Beregszászon, valamint a mezőgazdasági mérnök mellett a turizmus-vendéglátás és vidékfejlesztési agrármérnök alapszakok is elérhetők lesznek a kisvárdai közösségi felsőoktatási képzési központban – sorolta Bartha Elek.

- A felvételizők február 15-ig tudják benyújtani jelentkezésüket – kizárólag elektronikus módon, a felvi.hu honlapon, majd ezt követően február 20-ig kell hitelesíteni a benyújtott dokumentumokat. A leendő hallgatók legkésőbb június 28-ig megkapják az általános hiánypótlási felhívást, amelynek július 12-ig kell eleget tenni, illetve eddig van lehetőség a jelentkezési sorrend módosítására is. A ponthúzás július 26-án lesz – tájékoztatott Pósánné Rácz Annamária.

Az oktatási igazgató arról is beszélt, hogy az idei évtől a 2006 előtt érettségizett jelentkezők felsőoktatási felvételi szakmai vizsgával válthatják ki az emelt szintű érettségit. Az új vizsga követelményrendszere az elmúlt évek emelt szintű érettségi vizsgáin alapszik.

- Aki a Debreceni Egyetemet választja, az ország legnagyobb hallgatói közösségének lesz a tagja, ez mintegy 30 ezer hallgatót, köztük négyezer külföldit jelent. Multikulturális, biztonságos és zöld környezetben tanulhat – fogalmazott Molnár Dániel, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának kabinetfőnöke.

Kifejtette: az elsősök az ország legnagyobb gólyatáborában ismerkedhetnek meg leendő csoporttársaikkal és az Egyetem téri campusszal, majd egy feledhetetlen stadionshow-n, a yoUDay-en tudhatja meg, hogy milyen érzés a Debreceni Egyetem különleges közösségéhez tartozni.

A kabinetfőnök kiemelte az egyetem kiváló lakhatási feltételeit: az intézménynek 4996 kollégiumi férőhelye van, jellemzően az igénylők 85 százalékát el tudják helyezni, s ez a kapacitás tovább bővül az idén induló hétéves kollégiumfejlesztési programmal, melynek keretében több mint 200 új szoba épül 2023-ig a Debreceni Egyetemen.

Molnár Dániel felhívta a figyelmet az intézmény által nyújtott sportolási lehetőségekre s a kapcsolódó európai szintű infrastruktúrára, így a 2015-ben átadott Sporttudományi Oktatóközpontra, a Sportdiagnosztikai, Életmód és Terápiás Központra, a most készülő fitneszközpontra, valamint a campuszok közötti közlekedéshez segítséget nyújtó UniBike kerékpárkölcsönző rendszerre.

A tájékoztató végén Bartha Elek rektorhelyettes megjegyezte: a képzés színvonalát jelzi, hogy egyre kevesebb diploma marad az intézménynél a nyelvvizsga hiánya miatt, miközben néhány éve még 10%felett volt arányuk, addig az elmúlt évben 5997 végzős közül mindössze 183 nem tudta átvenni az oklevelét, ami 3 százalék körüli arányt jelent. A keresztféléves felvételi eredményeken is javítani tudott az intézmény, az előző évinél 6 százalékkal több jelentkezőt, összesen 381 főt vettek fel a februárban induló képzésekre.

Sajtóiroda - TPL