Gunnar Saeter, az Osloi Egyetemi Klinika (N) Komprehenzív Onkológiai Centrumának professzora, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnökének munkáját segítő Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testület (TTTT) tagja látogatott pénteken a Debreceni Egyetemre. A norvég professzor a rákkutatásban rejlő új lehetőségekről tartott előadást.

A norvég professzort Kossa György kuratóriumi elnök, Nagy Péter, a Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testület elnöke, valamint Balla György kuratóriumi tag fogadta. Gunnar Saeter megismerkedett a Debreceni Egyetem Főépületével, találkozott a DE vezetésével és személyesen is tájékozódott az intézmény oktatási és tudományos tevékenységéről.

Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke hangsúlyozta: nagy megtiszteltetés az egyetem számára a professzori látogatás, és számítanak a norvég szakember hozzáértő munkájára a jövőben.

-  Gunnar Saeter segítheti a Debreceni Egyetem nemzetközi kollaborációit, és az intézmény tudományos tevékenységének olyan módszertanokat mutathat, amelyeket szakmai tapasztalatai során már megismert. Az onkológia terén kiemelkedő tudományos szakember nemcsak az oktatásban, hanem a kutatásban, a nemzetközi gyógyszeriparban is jelentős tudományos múlttal bír, több olyan fejlesztésben vett már részt, amely meghatározó a szakterületen. Erős bástyát jelent a Debreceni Egyetem számára, általa azokat a nemzetközi trendeket lehet erősíteni, amelyek az orvosképzés javát szolgálhatják – mondta Kossa György.

Gunnar Saeter először járt a Debreceni Egyetemen, az ebből az alkalomból tartott sajtótájékoztatón kiemelte, hogy mély benyomást tett rá az intézmény, valamint az itt tapasztalt magas szintű tudományos tevékenység, és örömmel áll a testület rendelkezésére. 

- A klinikákról és a beteggondozás működéséről szeretnék több információt szerezni, igyekszem segíteni az egyetem tudományos munkáját, ebben az együtt gondolkodás és az innováció a legfontosabb. A kutatás és a tudomány, a betegek gondozásának integrált megközelítése alapvető stratégiai feladat, az orvostudomány, a gyakorlati gyógyítás, a kutatás szoros kapcsolata a mai világban nélkülözhetetlen. A gyógyítással foglalkozó intézményeknek és az egyetemeknek szoros kapcsolatban kell lenniük. A Debreceni Egyetem egy nagyon erős intézmény, és jó alapjai vannak ennek az integrációnak a megvalósítására – tette hozzá a professzor.

Nagy Péter, a TTTT elnöke elmondta: Gunnar Saeter elismert nemzetközi szaktekintély, akinek munkássága és kiemelkedő eredményei a világ vezető onkológusai közé sorolják őt. Hozzátette: tapasztalataival nagyban hozzájárul majd a Debreceni Egyetem további fejlődéséhez.


- Rendkívüli lehetőség nyílt az egyetem vezetése és a kuratórium számára a modellváltással, mely morálisan is komoly előrelépést jelenthet a minőségi mutatok terén. Saeter professzornak óriási tapasztalati vannak a kórházi menedzsment, a minőségbiztosítás, valamint a kórházi vezetés terén, közösen már sok intézmény múltját és jelenét tekinthettük át, a professzor komolyan segítheti a kuratóriumi elnök előremutató munkáját – fogalmazott a testület elnöke.

Gunnar Saeter – a svéd Elias Arnérhoz hasonlóan – aláírta azt a leckekönyvet, mely a Debreceni Egyetemen tett látogatásuk emlékéül a tanácsadó testület összes külföldi tagjainak kézjegyét tartalmazza majd. A sajtótájékoztató után Gunnar Saeter „Translational cancer research: strategy, priorities and innovation management” címmel a Learning Center nagyelőadótermében tartott előadást az érdeklődőknek.



Sajtóiroda - BZ