Német nyelvi verseny a DE-n

„Sprichst du Deutsch?” elnevezéssel, hét középiskola diákjainak részvételével rendezte pénteken a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara és a Deutsche Telekom IT Solutions az országos német nyelvi verseny debreceni döntőjét. A legjobbnak a DE Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája versenyzője bizonyult.

A Deutsche Telekom IT Solutions 2019 óta szervezi meg a Sprichst du Deutsch? német nyelvi versenyt, amelynek döntőjét – a kétéves, pandémia okozta kihagyás után – ismét a Debreceni Egyetemen tartották.

A versenyt két kategóriában: kéttannyelvű és általános képzésben részvevő középiskolások számára hirdették meg, az elődöntőkön országszerte csaknem 300-an vettek részt. A megmérettetés során első körben online tesztet töltöttek ki a versenyzők, ezt követően a legjobbaknak – akik bejutottak a második körbe – egy általuk írt fogalmazással kellett számot adni tudásukról.

A döntőben országos szinten vetélkedtek a legjobbaknak járó elismerésekért a kéttannyelvű képzésben résztvevők, míg az általános képzésben tanuló döntősök három helyszínen – Debrecenben, Pécsett és Szegeden – mérhették össze tudásukat.

– Az utóbbi időben a Debreceni Egyetem több, a német nyelvet népszerűsítő rendezvénynek is otthont adott, nem véletlenül, hiszen az intézményben a német nyelv teljes palettáját oktatják, a régióban pedig több német érdekeltségű cég működik, így fontos a nyelv ismerete – fogalmazott köszöntőjében Gert Loosen, a Bölcsészettudományi Kar dékáni megbízottja.

A Telekom IT Solutions nevében Szoták Beáta divízióigazgató köszöntötte a diákokat és tanárokat, kiemelve, hogy a Deutsche Telekom IT Solutions számára kiemelten, stratégiailg fontos a német nyelv, illetve valamennyi ezzel kapcsolatos esemény, akció, rendezvény, verseny támogatása, azzal a nem titkolt céllal, hogy a nyelvet jól beszélőket bekapcsolják a munkaerő-utánpótlás rendszerébe, ezzel nemzetközi karrierlehetőséget biztosítva számukra.

A Debreceni Egyetemen rendezett döntőben hét középiskola – Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium, Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája, Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium, DSZC Brassai Sámuel Technikum, Nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium, Tóth Árpád Gimnázium, DSZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum – tíz diákja adott számot tudásáról egy általuk választott témát 10 perces prezentáció keretében bemutatva.

A nyertesek:

1. helyezett: Kozák Anna (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája)

2. helyezett: Togyeriska Krisztina (Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium)

3. helyezett: Kristán Réka (Kisvárdai Bessenyei György Gimnázium és Kollégium)

Az első helyezett a cég felajánlásának köszönhetően egy Ipad-et vehetett át.

Sajtóiroda – BZs