Az egyetem segít: várják az önkéntes hallgatókat

A Debreceni Egyetem Humanitárius Koordinációs Bizottságának felhívására már félszáznál is több egyetemi hallgató lát el önkéntes feladatokat a biharkeresztesi határnál. Továbbra is várják az önkénteseket, az új jelentkezők a fővárosba tartó vasútvonalon segíthetik az ukrajnai háború elől menekülőket.

A Debreceni Egyetem a konfliktus kirobbanásának első napjától igyekszik segítséget nyújtani a határon túli, illetve a Magyarországra érkező bajbajutottaknak. Az intézmény kollégiumi férőhelyeket biztosít, adománygyűjtéseket szervez a menekülőknek, emellett a Humanitárius Koordinációs Bizottság önkéntesprogramot indított. Az ukránul, oroszul beszélő egyetemisták a biharkeresztesi határnál segítik a menekülőket az idegenrendészeti eljárás lefolytatásában.

A Debreceni Egyetem Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ munkatársa, Juhász Béla Szilárd a hirek.unideb.hu-nak elmondta: az intézmény önkéntes hallgatói továbbra is nagyon aktívak, lemorzsolódás gyakorlatilag nincs, aki vállalta, hogy segít, az az esetleges hazautazásán kívül folyamatosan rendelkezésre áll.

- Mára jól bevált csapataink vannak. Több olyan hallgatónk van, aki csak éjszakára vállal feladatokat, mások inkább nappalra mennek, szóval szépen kialakult a beosztás, és gördülékenyen működik az önkéntesprogram. Épp a napokban fejezte ki köszönetét a megyei kormányhivatal, nagyon hálásak a Debreceni Egyetemnek a sok-sok önkéntes segítőért – osztotta meg gondolatait Juhász Béla Szilárd, aki hozzátette, az önkénteslétszám elegendő a jelenlegi biharkeresztesi feladatok ellátására, ám az Innovációs és Technológiai Minisztérium Felsőoktatásért Felelős Helyettes Államtitkársága a Fővárosi Védelmi Bizottsággal együttműködve további hallgatók toborzását kezdeményezte a humanitárius különvonatokra, valamint a fővárosi BOK-csarnokba.

A tapasztalatok szerint jelenleg a Szolnok-Kőbánya-felső viszonylatban, valamint egy záhonyi nemzetközi vonaton lenne szükség hallgatói erősítésre, a segíteni akarók ezen a formanyomtatványon jelentkezhetnek. Az oroszul, ukránul beszélő hallgatók feladata a vonaton a menekültek tájékoztatása arról, hogy mi várja őket a BOK-csarnokban, melyről az érkezők külön információt is kapnak a menetjegyük mellé.

Az önkéntesprogram szervezése mellett az adománygyűjtésben is élen jár a Debreceni Egyetem. Már több mint egy hónapja várja és koordinálja az egyetemi polgárok felajánlásait az intézmény Hallgatói Önkormányzata. Négy debreceni, valamint a szolnoki, a nyíregyházi és a hajdúböszörményi campuson továbbra is gyűjtik a felajánlásokat hétköznapokon 10-15 óra között, mondta el a hirek.unideb.hu-nak Csont István DEHÖK-elnök.

- Ezúton is kérnénk minden hallgatót, oktatót, akár a lakosságot, hogy aki tud, hasznos termékekkel segítse az Ukrajnából érkezők magyarországi tartózkodását. Tapasztalataink és a visszajelzések szerint most leginkább tartós élelmiszerekre van szükség, ezek közül is olyanokra, amelyeket a menekültek a továbbutazásuk alkalmával magukkal tudnak vinni. Ilyen például a keksz, vagy a poharas leves, gyümölcs. Szükség lenne emellett minden olyan tisztítószerre, például mosogató- vagy mosószerre, amellyel a tartósan itt maradókat egy háztartás beindításában tudnánk segíteni – részletezte Csont István.

Az élelmiszerek, tisztító- és tisztálkodószerek mellett hamarosan pénzadományokkal is segítheti a lakosság, valamint az egyetem polgársága a menekülőket. Az intézményt fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kezdeményezésére nagyszabású segélykoncertet rendeznek május 6-án 18 órától a Nagytemplomban – ezt egy keddi sajtótájékoztatón jelentette be Kossa Györgykuratóriumi elnök.

A jótékonysági akció sikeressége érdekében összefogtak az alapítvány, az egyetem, a város és a történelmi egyházak vezetői. Az ukrajnai menekültek megsegítését célzó eseményen a Kodály Filharmónia, a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara, valamint az egyházi kórusok is közreműködnek.

A szervezők a koncerthez kapcsolódóan egy számlaszámot hoznak létre, ahová az adományozók eljuttathatják a felajánlásaikat, emellett a helyszínen készpénz formájában is lehet majd segíteni a háború elől menekülő rászorulóknak. Az adományokat a Híd Kárpátaljáért segélyprogram számára juttatják el.

Sajtóiroda - PKZs