Infúziós pumpákat adományozott a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikának a Kosztyu Ádám Emlékére Alapítvány. A beteg gyerekeknél ezekkel az eszközökkel biztosítható a gyógyszerek pontos adagolása. Az alapítvány évek óta rendszeresen támogatja a gyermekhematológiai-onkológiai osztályt.

Egyre elterjedtebb a precíziós onkológia szemlélete és gyakorlata a leukémiás és daganatos beteg gyermekek ellátásában. Ennek során genetikai vagy genomikai vizsgálatokkal azonosított kockázati csoportok vagy akár egyedi érzékenység szerint alkalmaznak nagyon erős gyógyszereket. Az infúziós pumpák a készítmények pontos adagolását teszik lehetővé. 

- A gyógyszereknek nem csak az adagját kell sok esetben nagyon pontosan, milligramm vagy néha akár tized milligramm pontossággal kiszámolni, hanem fontos az is, hogy milyen koncentrációban és milyen sebességgel, mennyi idő alatt adunk be egy-egy készítményt. Ezt a nagyfokú pontosságot csak infúziós pumpák alkalmazásával tudjuk biztosítani. A terjedő kezelési gyakorlat miatt egyre több ilyen eszközre, illetve a meglévő, amortizálódott pumpák pótlására van szükség. Ezért az alapítványi adomány nagy segítséget jelent- mondta Kiss Csongor, a DE Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika, Gyermekhematológiai-onkológiai Osztály osztályvezető egyetemi tanára a hirek.unideb.hu-nak.

A professzor hozzátette: az eszközök amellett, hogy a citosztatikus és biológiai kezelésre alkalmas gyógyszerek nagy pontosságú beadását teszik lehetővé, mobilitást biztosítanak a betegeknek, hiszen az infúziós pumpa egy gördülő állvány segítségével mozgatható, így nem köti ágyhoz a gyerekeket.
A Kosztyu Ádám Emlékére a Leukémiás, Daganatos és Zemplén Fogyatékos Gyermekeiért Alapítvány 2004 óta támogatja a DE KK Gyermekgyógyászati Klinika Gyermekhematológiai-onkológiai Osztályát. 


- Itt kezelték három alkalommal a kisfiamat, aki leukémiás volt. Mi, az alapítvány tagjai, személyes érintettségünk miatt megtapasztaltuk, hogy mire van szükségük a kezelés alatt álló gyermekeknek és a szüleiknek. Szeretnénk támogatni őket ebben a lelkileg és anyagilag megterhelő időszakban. Nagyon fontosnak tartjuk a gyógyító munka segítését is, ezért vásároltunk egy cég segítségével most és már korábban is infúziós pumpákat- ismertette Kosztyu Viktória, az alapítvány elnöke. 

Az alapítvány személyes ajándékokkal is igyekszik elviselhetőbbé tenni a beteg gyerekek számára a kórházban töltött időszakot. A kórházi kezelés után pedig kirándulásokat, nyaralásokat szerveznek nekik, és anyagilag is támogatják a családokat.


Az öt, összesen több mint 3 és fél millió forint értékű infúziós pumpát szerdán adta át az alapítvány elnöke Kiss Csongor professzornak, a gyermekhematológiai-onkológiai osztály vezetőjének. 

Sajtóiroda - CzA