Bőrgyógyászok és allergológusok fóruma 

A COVID-19 bőrgyógyászati vonatkozásai, illetve az asztma, a szénanátha, az ételallergia és az atópiás bőrgyulladás volt a fő témája a szombaton zárult Regionális Bőrgyógyászati és Allergológiai Fórumnak.  A kétnapos online rendezvény egyik szervezője a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Tanszéke volt.

- Mintegy két évtizedes hagyománya van az egyetemen az Általános Orvostudományi Kar Bőrgyógyászati Tanszéke, a DAB Immunológiai Munkabizottsága és a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság által közösen szervezett Regionális Allergológiai Ülésnek, valamint a Bőrgyógyászati Klinika által megrendezett Kapcsolat Napi találkozónak. A két programot idén először egy esemény, a Regionális Bőrgyógyászati és Allergológiai Fórum keretében tartottuk meg – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Szegedi Andrea, a Bőrgyógyászati Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára.  

A fórumon a Debreceni Egyetem, a BAZ Megyei Központi Kórház és a Jósa András Oktatókórház elismert hazai szakértői tartottak előadásokat az „Újdonságok az allergiás és immunmediált betegségek csoportosítása terén” és a „COVID-19 bőrgyógyászati vonatkozásai” témákban.  

- A kétnapos online fórum első napján többek között a gyermekkori allergiás tünetekkel járó immunhiányos állapotok felismeréséről, csoportosításáról, az asztmával, az atopiás dermatitisszel, valamint a szisztémás lupus erythematosus-szal kapcsolatos új szemléletekről számoltak be a szakemberek – ismertette Gáspár Krisztián, a DE ÁOK Bőrgyógyászati Tanszék adjunktusa.  

A rendezvény második napján a COVID-19 bőrgyógyászati vonatkozásait vitatták meg a résztvevők. Szó esett például a COVID-19 betegség esetén, illetve annak vakcinációja során észlelt bőrtünetekről, a bőr immunológiai betegségeinek kezelési nehézségeiről koronavírusos betegeknél, valamint a krónikus vénás betegség kezelésének, az onkológiai betegek gondozásának, továbbá az újonnan bevezetett teledermatológiai betegellátásnak a pandémia alatti sajátosságairól, kihívásairól.

Sajtóiroda - CzA