Fiatal kutatók konferenciája

Elkezdődött a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Tudományos Diákköri Konferencia (TDK). A háromnapos online rendezvényen több mint 300 előadás hangzik el. A legjobbak a jövő évi országos versenyen képviselhetik az intézményt.
A szerdától péntekig tartó online konferencia 32 tagozatában 317 előadást regisztráltak az előzetes jelentkezések alapján. A résztvevők nagy része az Általános Orvostudományi Kar (241) hallgatója, illetve a Népegészségügyi Kar (37), a Gyógyszerésztudományi Kar (22), a Természettudományi és Technológiai Karon (9), valamint a Fogorvostudományi Kar (7) diákjai is tartanak előadásokat.  
- Az idei konferencián rekordszámú előadás hangzik el. Emellett örömteli a külföldi hallgatók számának emelkedése is, az angol nyelvű előadások aránya ebben az évben eléri a 25-30 százalékot – ismertette Erdődi Ferenc egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem ÁOK TDT elnöke a konferencia szerdai megnyitóján.  
 
Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja, az Országos Tudományos Diákköri Tanács alelnöke azt hangsúlyozta, hogy akik részt vesznek a tudományos diákkörben, és elsajátítják a tudományos megismerés módszertanát, azok akkor is sokkal jobb szakemberré válnak, ha nem kutatóként, hanem gyakorló orvosként, vagy más egészségipari területen dolgoznak majd.  
 
- Megtanulják azt a kritikus szemléletet, hogy kell egy közleményben, egy tankönyvben vagy az internet kevésbé kontrollált világában megtalálható információkat megszűrni, és a saját napi tevékenységükben alkalmazni. A tudományos diákköri munka a finanszírozás szempontjából is nagyon fontos. A modellváltó egyetemek esetében a tehetséggondozás, ezen belül a tudományos diákkör a finanszírozás egyik paraméterévé vált. Az intézmények az Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) résztvevő és az ott díjazott hallgatóik száma alapján is részesülnek támogatásban. Ezért nagy jelentősége van annak, hogy milyen felkészültségű hallgatókat delegálunk az OTDK-ra – emelte ki Mátyus László professzor.  
A TDK-előadásokat a tagozatok négy oktatóból és egy hallgatóból álló bíráló bizottságai értékelik. A zsűri arról is dönt, hogy az elhangzott előadást elfogadják-e a diplomamunka jeles eredményű védéseként. A tagozatok győztesei a 2023-as OTDK-n képviselhetik a Debreceni Egyetemet.  
A hallgatók prezentációja mellett a rendezvény pénteki zárónapján elhangzik egy Weszprémi-díjas előadás, Science fiction az egészségügyben címmel, amelyet az ÁOK-n végzett Meskó Bertalan orvosi jövőkutató, a The Medical Futurist Institute vezetője tart. Az Iskolateremtő mesterek sorozat keretében pedig Vereb György, a DE ÁOK Biofizikai és Sejtbiológiai Intézet professzora Limfocitáktól receptor tirozinkinázokig, és vissza (tutajjal, autóval) című előadását mutatja be.

Sajtóiroda - CzA