Mintegy kétszáz képzéssel – köztük számos újdonsággal: biotechnológia alapszakkal, mezőgazdasági vízgazdálkodási és környezettechnológiai mérnöki alapszakkal, szakvédőnő és sportmérnök mesterszakokkal – várja leendő hallgatóit a Debreceni Egyetem az idei általános felvételi eljárásban.

Egy hónapjuk van a jelentkezőknek arra, hogy eldöntsék, melyik felsőoktatási intézményben folytatnák a tanulmányaikat. A felvételizők február 15-ig választhatnak egyetemet, főiskolát a tavaly decemberben megjelent felvételi tájékoztatóban, valamint az annak január végéig megjelenő kiegészítésében található szakok, képzések alapján.

Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese az általános felvételi eljárásról tartott szerdai sajtótájékoztatón elmondta: az intézmény a 2022-es általános felvételi eljárásban 67 alapszakot, 77 mesterszakot, 6 osztatlan képzési szakot, hét felsőoktatási szakképzési szakot kínál a jelentkezőknek. A Debreceni Egyetemen elérhető képzések száma megközelíti a kétszázat.

- Az országban a legszélesebb képzési portfoliót kínáljuk, szinte minden terület, ami a felsőoktatásban jelen van, az a Debreceni Egyetemen elérhető. A kínálatot tovább erősítik a harminckét szakon hozzáférhető duális képzési formák, amelyek alap- és mesterszakokon egyaránt rendelkezésre állnak. Tavaly az összes jelentkező száma meghaladta a 16 ezret, az első helyen több mint 9 ezren jelölték meg a Debreceni Egyetemet, a nyári felvételi eljárás során felvettek száma pedig megközelítette a 7 ezret. A tavalyihoz hasonló jelentkezési számok várhatók ebben az évben is – hangsúlyozta az oktatási rektorhelyettes.

Bartha Elek kiemelte azt is, hogy az intézménynek a képzési kínálat tervezésekor figyelembe kell vennie a munkaerőpiaci, társadalmi igényeket, és ennek megfelelően kell új szakokat indítani.

- Ebben az évben több újdonság is lesz, ezek között vannak olyan szakok, amelyek az akkreditáció miatt a decemberi felvételi tájékoztatóban még nem, annak január végi kiegészítésében viszont megjelennek. Új képzésként indulhat majd a természettudomány-környezettan tanárszak, a biotechnológia, a mezőgazdasági vízgazdálkodási és környezettechnológiai mérnöki és az agrár- és üzleti digitalizáció alapszak, az új mesterszakok között van a szakvédőnő, a sportmérnök, az agrárközgazdász, a vállalatgazdaságtan képzés. A tapasztalatok szerint a gazdaságtudományi mellett az orvos- és egészségtudományi képzésekre jelentkeznek a legtöbben, illetve a pedagógusképzés, az informatikai és a műszaki képzési terület is népszerű. A szakok közül az ápolás és betegellátás, a gyógypedagógia, az általános orvos, a jogász és a pszichológia szakokat választják a leggyakrabban – ismertette a rektorhelyettes.

Molnár Dániel, a Debreceni Egyetem Doktorandusz Önkormányzatának (DÖK) elnöke kiemelte, a legszélesebb képzési kínálat mellett hallgatói szolgáltatásokban is bővelkedik a DE: itt működik a legnagyobb egyetemi sportklub, a DEAC, itt szervezik az ország legnagyobb gólyatáborát, a tanévnyitót pedig egyedülálló stadionshow-val ünneplik az egyetem napján, a yoUDay-en.

- Az intézmény úgy alakította ki a képzési portfólióját, hogy az egymásra épülő ismeretanyag biztosítja a fejlődést az adott szakterületen, amihez a DE Tehetséggondozó Programja, a doktori iskolák és a szakkollégiumok is hozzájárulnak – hívta fel a figyelmet.

Összesen tizenhat modern kollégium működik az egyetemen, közel ötezer férőhellyel, ahová a jelentkezők mintegy kilencven százalékát fel is veszi az intézmény. Molnár Dániel hozzátette: a tanulás mellett számos kiegészítő szolgáltatás is a hallgatók rendelkezésére áll.

- A yoUDay mellett a karokhoz és a szakokhoz kapcsolódó rendezvények is várják a fiatalokat. Az egyetem a karrierépítést is segíti, ennek érdekében karrier- és nyelvvizsgaközpontot működtet az intézmény, az egészséges életmódod támogatása érdekében a hallgatók az UNIFIT egyetemi fitneszközpontot, a különböző campusokon elérhető sportlétesítményeket: például az asztalitenisz- és a teniszközpontot is használhatják. Mindemellett szociális alapú, rendszeres és egyszeri juttatásokat, továbbá tanulmányi, sport és művészeti ösztöndíjakat, külföldi tanulási lehetőségeket kínál az intézmény. Csak jól dönthet, aki a Debreceni Egyetemre felvételizik – fogalmazott a DÖK elnöke.

A felsőoktatás iránt érdeklődők most is a felvi.hu internetes felületen elérhető e-felvételi rendszerben jelentkezhetnek. Pósánné Rácz Annamária, a Debreceni Egyetem oktatási igazgatója a legfontosabb határidőkre hívta fel a figyelmet.

- A jelentkezés akkor érvényes, ha azt február 20-ig az Ügyfélkapun keresztül vagy egy kinyomtatott hitelesítő adatlap postai úton történő elküldésével hitelesítik. Ingyenesen három képzést lehet megjelölni, az állami ösztöndíjas és az önköltséges forma egy jelentkezésnek számít. Lehetőség van további három szak megjelölésére, de ezek után már kiegészítő felvételi eljárási díjat kell fizetni; aki ezt elmulasztja, azt kizárják az eljárásból. A pontszámításhoz szükséges dokumentumok listája a felvételi tájékoztatóban megtalálható, a jelentkezéskor még hiányzó dokumentumokat július 7-ig lehet pótolni - sorolta az oktatási igazgató.


A felvételizők április 20-án láthatják az Oktatási Hivatal által hitelesített adatokat az e-felvételi rendszerben, akkor derül ki, hogy hányan jelentkeztek a Debreceni Egyetemre. A felvételi ponthatárokat várhatóan július 21-én hozzák nyilvánosságra.

Sajtóiroda - BZ