NeurotechEU: bonni nyilatkozat

Bartha Elek rektorhelyettes képviselte a Debreceni Egyetemet azon a találkozón, amelyet a NeuortechEU projektben résztvevő egyetemek vezetőinek szerveztek október elején Németországban. A kezdeményezéshez egy amerikai intézmény európai campusa is csatlakozott.

A NeurotechEU - European University of Brain and Technology programban résztvevő intézmények rektorai és megbízottaik a koronavírus-járvány kitörése óta először találkozhattak személyesen, hogy - a járványügyi korlátozások teljeskörű betartása mellett - megvitassák a szövetség eddig tevékenységét és a jövőbeli lehetőségeket. A bonni megbeszélésen a Debreceni Egyetem részéről Bartha Elek rektorhelyettes vett részt.

A találkozó során a résztvevők előadásokat hallottak a mikrotanúsítványokról, a német Rektori Konferencia és az Európai Bizottság előadóitól. A mikrotanúsítványok rendszere jó út lehet a közös képzések fejlesztéséhez - állapították meg.

Ezen kívül megvitatták a további együttműködés lehetséges formáit is, valamint tovább mélyítették ismereteiket a partnerek oktatási rendszereiről, ezúttal elsősorban az élethosszig tartó tanulási programokról.

A találkozó végén a résztvevők egy a szövetség fő értékeire és céljaira vonatkozó hét pontból álló nyilatkozatot írtak alá. Eszerint kiemelt jelentőséget tulajdonítanak annak, hogy a diákok mobilitási programjai a járványügyi intézkedések betartása mellett is megvalósulhassanak.

A NeurotechEU projekt bonni rektori találkozójának résztvevői / balról a második Bartha Elek
Fotó: Barbara Frommann/Uni BonnAzt már korábban elhatározták a partnerek, hogy új tagoknak is lehetőséget adnak a belépésre, így az eseményen a Georgia Institute of Technology (Georgia Tech-Lorraine) írhatta alá elsőként az alapító tagok után a belépési szándéknyilatkozatot.

Az Európai Unió támogatásával létrejött NeurotechEU projekt alapvető célja a szélesen értelmezett idegtudományok fejlesztése. A konzorcium résztvevői az együttműködés keretében egyesítik erőforrásaikat. A hallgatók, az oktatók és az adminisztratív munkavállalók mobilitásának ösztönzése révén közös kurzusokon, diplomákon alapuló, határokon átívelő egyetemi campust hoznak létre, ezzel is erősítve az európai identitást, értékeket, miközben a felsőoktatási intézmények nemzetközi versenyképessége is javul. 

Fotó: Barbara Frommann/Uni Bonn


A NeurotechEU koordináló intézménye a hollandiai Radboud University, alapító tagjai pedig az elche-i Miguel Hernández Egyetem (Spanyolország), a Karolinska Institutet (Svédország), a Bonni Egyetem (Németország), a Bogazici Egyetem (Törökország), az Oxfordi Egyetem (Egyesült Királyság), a kolozsvári Iuliu Hatieganu Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (Románia), valamint a Debreceni Egyetem.


Sajtóiroda - OCs