A népszerű amerikai kapcsolatokért

Az amerikai hallgatói és oktatói kapcsolatok erősítése volt a célja a Debreceni Egyetem Nemzetközi Irodája és a Fulbright Bizottság közösen szervezett workshopjának. A nemzetközi szakmai szeminárium fő témája az egyetem hallgatóvonzó képességének növelése volt.

- A Debreceni Egyetem évtizedek óta kiterjedt amerikai kapcsolatokkal rendelkezik mind a képzés, oktatás, mind pedig a tudományos kutatások területén.  A járványhelyzet azonban visszafogta a hallgatói és oktatói mobilitásokat, ugyanúgy, ahogyan a szakmai együttműködések keretében megvalósuló személyes kapcsolattartásokat is, ugyanakkor ezeknek a kapcsolatoknak a bővítésére még további jelentős lehetőségek állnak előttünk. A mostani workshop várhatóan hozzásegít ezeknek a lehetőségeknek a minél jobb kiaknázásához – mondta a hirek.unideb.hu-nak Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese.

A szerdán megrendezett workshop célja az amerikai kapcsolatok erősítésén túl új partnerségek kidolgozása volt.  Jánosy Orsolya, a Debreceni Egyetem Nemzetközi Iroda vezetője szerint a hallgatók részéről nagy az érdeklődés az amerikai ösztöndíjak, illetve mobilitás iránt.

- A kapcsolatok fejlesztése szempontjából meghatározó az amerikai intézményi, oktatói, valamint hallgatói igények felmérése. Fontos, hogy minél vonzóbb programokat kínáljunk az egyesült államokbeli fiatalok számára. Elsősorban az oktatói és hallgatói csereprogramokat szeretnénk még aktívabbakká tenni. A DE képzési kínálatában 70 angol nyelvű program van, amelyek sokszínűsége felkeltheti a hallgatók érdeklődését, emellett az egyetem nemzetközi hallgatói közössége is vonzó – tette hozzá.

Jánosy Orsolya kifejtette, hogy az egyetem szinte valamennyi intézetének professzionális, szakmai kapcsolata van amerikai kutatókkal, ezekre a kapcsolatokra építve lehetne erősíteni elsősorban az Erasmus és a Fulbright program keretében.

- A Debreceni Egyetem erős kapcsolatokat ápol az Indiana, a Missouri- St. Louis, valamint a Rutgers University-vel, amelyek révén 10 éven át aktív csereprogram működött. Az Erasmus-programba a DE új partnere a Ferris State University, a Texas Christian University, valamint a Northern Michigan University. Emellett a karok közvetlen is együtt dolgoznak több egyesült államokbeli intézménnyel – sorolta a Nemzetközi Iroda vezetője.

Jókay Károly, a Magyarországi Fulbright Bizottság elnöke kiemelte: a világ egyik legrangosabb ösztöndíja jelenleg 155 országban működik. A hazai felsőoktatási intézmények közül a Debreceni Egyetem a legnyitottabb az amerikai partnerségre. A program 1983-tól működik a DE-n, és mostanáig 64 pályázó nyert Fulbright-ösztöndíjat az Egyesült Államokba, évente 1-2 kutató érkezik az USA-ból a Debreceni Egyetemre.
 

A szakmai találkozón előadást tartott Stephanie Leslie, az Indiana University Külföldi Tanulmányi Központ vezetője, valamint Paul Fogleman, az Ösztöndíj Iroda igazgatója. Beszámolójuk szerint: az amerikai hallgatókat elsősorban a rövid tanulmányutak, nyári egyetemek és intenzív képzések érdeklik, amelyek kiegészülhetnek online képzésekkel.

A DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar évek óta aktív kapcsolatot ápol több amerikai egyetemmel, mások mellett a Purdue és a Louisiana State University-vel.

- A magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar fő mozgástere Európa, azonban a globalizált világ, a precíziós technológia és a digitális mezőgazdaság fejlesztése a tengerentúlról, az USA-ból indul. Fontos, hogy kövessük a trendeket. A dél-dakotai egyetemmel jelenleg is együtt dolgozunk a duális precíziós mezőgazdasági mérnökképzés beindításán – mondta el Stündl László, a Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar dékánja.

Az Állam- és Jogtudományi Kar amerikai együttműködése 2006-ban indult és azóta is folyamatos. Az ÁJK minden félévben egy Senior Lawers program keretében amerikai vendégoktatókat fogad.

- A kar számára kiemelten fontos a nemzetközi kapcsolatok serkentése, a hallgatói csereprogramok megszervezése. Aktív együttműködést szeretnénk ajánlani amerikai partnereinknek. Az ÁJK angol nyelvű, nemzetközi képzési tantervének fele az Európai Unió üzleti jogrendszerére fókuszál. Ez talán olyan vonzerő lehet, amelyért szívesen látogatnak a tengerentúli hallgatók a Debreceni Egyetemre -  fejtette ki Fézer Tamás, az Állam- és Jogtudományi Kar fejlesztési és külkapcsolati dékánhelyettese.

Sajtóiroda - ÉE