Nemzetközi ókortörténeti konferencia a BTK-n

„Egyén és hatalom” címmel rendezett közös tudományos tanácskozást december 8-9-én a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Klasszika-filológiai és Ókortörténeti Tanszék, az Ókortudományi Társaság Debreceni Tagozata és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Moravcsik Gyula Intézet.

A konferenciasorozatot tíz éve indította hagyományteremtő szándékkal Havas László, a DE BTK Történelmi Intézet Klasszika-filológiai Tanszék néhai professzora.

– Bár kedves mesterünk, nagyra becsült kollégánk már 2014 óta nincs közöttünk, az egy évtizede életre hívott esemény őrzi alapítója emlékét, és továbbra is lehetőséget teremt a klasszika-filológia kevés számú hazai művelőjének arra, hogy évente megismertessük egymással munkánk, kutatásaink legfrissebb eredményeit – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Forisek Péter, a DE BTK Történelmi Intézet, Klasszika filológiai és Ókortörténeti Tanszék docense, a konferencia egyik szervezője.

A tanácskozás minden évben más-más témakör köré szerveződik, az idei, jubileumi esemény középpontjában az egyén és a hatalom kérdése állt.

– A Debreceni Egyetem szinte valamennyi tudományterületen képviselteti magát, és ez a találkozó kiváló alkalmat biztosít arra, hogy egy viszonylag szűk szakmai közösséget műhelyként összekovácsolva, eredményeiket érdemben megvitassák – hangsúlyozta a rendezvény megnyitóján Bartha Elek, a DE oktatási rektorhelyettese.

A rendezvényen előadások hangzottak el a történelem, az ókortörténet és a klasszika-filológia témaköreiből, emellett bemutatták a szakterület legfrissebb, idén megjelent köteteit is.

Az eseményen a Debreceni Egyetem mellett az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem oktatói, diákjai és PhD-hallgatói is képviseltették magukat.

A rendezvény egyben betekintést nyújtott a résztvevők számára, hogy megismerkedjenek a DE BTK Klasszika-filológiai és Ókortörténeti Tanszék oktató- és kutatómunkájával is.

- A DE BTK Történelmi Intézet keretén belül a tanszék ókortörténeti kurzusokat biztosít az egyetem történelem szakos hallgatói számára. Stúdiumaink felölelik a görög-római civilizáció történetét, társadalmi berendezkedését, gazdaság-, valamint művelődéstörténetét egyaránt – ismertette a Klasszika-filológiai és Ókortörténeti Tanszék nyújtotta lehetőségeket Takács Levente. A tanszékvezető kiemelte: fontos, hogy mind az oktatók, mind pedig a hallgatók lehetőséget kapjanak arra, hogy bemutassák eredményeiket a hazai szakmai elit előtt.

A kétnapos tanácskozás zárásaként a résztvevők megemlékeztek az idén elhunyt Thomas Köves-Zulauf-ról, a Marburg-i Egyetem vallástörténész professzoráról, a Debreceni Egyetem díszdoktoráról, aki vendégelőadóként hosszú időn át segítette a tanszék oktatómunkáját.

Sajtóközpont - BZs