Nemzetek íze a Debreceni Egyetemen

Minden eddiginél több, 24 nemzet ételeit kóstolhatták meg az ide Food Day-en. A Debreceni Egyetem külföldi hallgatói közössége immár 16. alkalommal rendezte meg a gasztrofesztivált, amely idén is jótékonysági célt szolgál.

A Debreceni Egyetem a legnépszerűbb hazai felsőoktatási intézmény a külföldi hallgatók körében a mintegy 130 országból érkező több mint hétezer fős nemzetközi közösségével. Az International Food Day a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat külföldi hallgatókat tömörítő hallgatói részönkormányzat, az International Student Union (ISU) legnagyobb és legnépszerűbb rendezvénye, amelyen tradicionális ételeiken keresztül mutatkoznak be a nemzetek minden évben a Debreceni Egyetem előtti téren. A gasztrofesztiválon Afrika, Ázsia és a tengerentúli nemzetek ízeit, ételkülönlegességeit kóstolhatják meg a kilátogatók.

- A Food Day a Debreceni Egyetem egyik meghatározó rendezvénye, amely során a nemzetek egy-egy kis darabjába kóstolhatunk bele. A Debreceni Egyetem külföldi hallgatói Közép-Európa legnagyobb nemzetközi diákközösségét alkotják, összetartásuk példaértékű – mondta megnyitó beszédében Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja kiemelte, hogy az International Food Day az egyetem nemzetközi közönségének legmeghatározóbb eseménye, köszönhetően a külföldi diákság kitartásának, akik évről évre őrizték a tradíciót, és egyre színesebbé tették a rendezvényt.

Jenei Attila társalapító, a Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ igazgatója felidézte, hogy 2005-ben szervezték meg az első Food Day-t, amely az elmúlt évek során fokozatosan fejlődött fesztiválszerű, nagy tömegeket megmozgató nemzetközi rendezvénnyé, ahol a közös étkezés nyomán megszűnnek a határok.

Az idei Food Day-en az algír, a bangladesi, brazíl, kínai, egyiptomi, ghánai, iraki, izraeli, jordániai, kazah, kenyai, koszovói, laoszi/thai, marokkói, mexikói, nigériai, pakisztán, palesztín, filippínó, sri lankai, üzbég és vietnámi konyha tradicionális különlegességeit kóstolhatták meg. A programot a külföldi hallgatói zenekarok koncertjei színesítették.

A gasztronómiai rendezvény egyben jótékonysági összefogás is, a hallgatói közösség minden évben a kóstolójegyekből befolyt összeg egy részét jótékonysági célra ajánlja fel.


Az ISU több éve támogatja így a Leukémiás Gyermekekért Alapítványt, amely idén egy HEPA-filterrel ellátott szűrővel rendelkező kórterem kialakítására szeretné fordítani a felajánlást. A speciális betegszoba a súlyosan myeloszupprimált, főleg akut mieloid leukémiában szenvedő gyermekek ellátását támogatná. Az alapítvány emellett egy, a diagnosztikai munkát segítő PCR-gép beszerzését is tervezi.

Sajtóközpont - ÉE