Negyven éves az apás szülés a Debreceni Egyetemen

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája 1984-ben első vidéki intézményként nyitotta meg szülőszobáit az apák számára. A klinikán azóta is kiemelten fontos a családbarát szemlélet megvalósítása. Az elmúlt negyven év tapasztalatait tudományos ülésen vitatták meg a szakemberek. Az eseményen a családközpontú szülészeti gyakorlat debreceni elindítójáról, a 2023-ban elhunyt Szeverényi Péterről is megemlékeztek.

-    A Debreceni Szülészeti Klinika negyven évvel ezelőtt úttörő módon, elsőként nyitotta meg szülőszobái ajtaját az apák és a hozzátartozók előtt. Ez az újítás nem csupán gyakorlati változást hozott az ellátásban, hanem egy teljesen új, az apa részvételét és támogatását hangsúlyozó szemléletmódot teremtett. Az apás szülés nem csupán egy módszer, hanem egy új korszak kezdete volt a magyar szülészetben, mely évtizedeken keresztül kiállta az idő próbáját, és az általa bevezetett gyakorlatok és elvek ma is igazodási pontokat teremtenek a szülészeti ellátásban. Szeverényi Péter tanár úrra, a családközpontú szülészeti gyakorlat debreceni elindítójára pedig nemcsak mint iskolateremtőre, hanem a hazai szülészeti-nőgyógyászati pszichoszomatika megteremtőjére is tekinthetünk – hangsúlyozta köszöntőjében Szabó Zoltán, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnöke.  

A professzor hozzátette: Szeverényi Péter, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika történetének kiemelkedő alakja szívügyének tekintette a családközpontú szülészeti gyakorlat hazai kialakítását, és teljes elkötelezettséggel törekedett annak előmozdítására, gyakorlati alkalmazására. Nemcsak szakmai tudást, hanem iskolaalapító szellemiséget és példaértékű szemléletet is biztosított az akkori és a jövő nemzedékei számára. Az apás szülés bevezetése új korszak kezdetét jelentette a klinika életében. 

-    Az intézményben mindennapi gyakorlattá vált az apás szülés, illetve a rooming-in ápolási rendszer, amely biztosítja, hogy szülés után az anya és a baba együtt lehessen a nap 24 órájában. Többek között ennek is köszönhető, hogy a Szülészeti Klinika a világon másodikként, Európában elsőként érdemelte ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Bababarát Kórház címét 1992-ben. Azóta is a családbarát elvek szerint végezzük tevékenységünket, szem előtt tartva, hogy a szülőszoba nemcsak egy gyermek, hanem egy család születésének helyszíne is – foglalta össze Krasznai Zoárd, a klinika igazgatója. 

Az apás szülés debreceni bevezetésének 40. évfordulója alkalmából a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán rendezett eseményen a családközpontú szülészet mindennapi gyakorlatáról osztották meg tapasztalataikat a szakemberek.  

Sajtóközpont - CzA