MÜZLI: szakemberek az energiaválságról

Az energiaszektor működéséről, az európai energiapiac mechanizmusairól, szabályozásáról, a hazai helyzetről és a válság várható kimeneteléről beszélgettek a DE Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézetének mesteroktatói a Böszörményi úti campuson.

Ascsillán Endre, a Mérnöki és Üzletfejlesztési Innovációs Intézet (MÜZLI) vezetője, a GE Közép-Kelet-európai alelnöke, Lencsés Gergő, a GE Power globális értéklánc volt vezetője, Bertalan Zsolt, az MVM csoportszintű technológiai és innovációs igazgatója, valamint Dezső Attila, a Kúria közbeszerzési jogelemző csoportjának tagja a MÜZLI mesteroktatói, akik több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkeznek a gazdasági szektorban és energetikai iparban.

Bertalan Zsolt és Lencsés Gergő bemutatta a globális energiapiac működését, valamint az energiatermeléssel szemben támasztott infrastrukturális követelményeket. Dezső Attila az energiaszektor szabályozási dilemmáiról, míg Ascsillán Endre az energiaválság gazdaságra és társadalomra mért közvetlen hatásairól beszélt a MÜZLI szerdai interaktív eseményén.

Lencsés Gergő az energetikai válság geopolitikai jellegét hangsúlyozta kitérve az európai energetikai piac egységes szabályozásának lehetőségeire, valamint rámutatott a földgázpiac kereseti és kínálati oldalán meglévő ellentmondásokra. Kiemelte, hogy az európai energiarendszer jelenlegi helyzetének az orosz – ukrán konfliktus mellett számos oka van, például a holland energiatőzsdén zajló spekulációs kereskedés. Hangsúlyozta, hogy az energiabiztonság egyúttal nemzetbiztonsági és szociális kérdés is.

Ascsillán Endre a válság következményeivel kapcsolatban arról beszélt, hogy azok várhatóan begyűrűznek a hazai kis- és középvállalkozói szektorba, az erős, Európán kívülről érkezőtőke pedig átalakulást hozhat a gazdaság szerkezetében. Felhívta a figyelmet a nagyvállalatok beszállítói rendszerének súlyos helyzetére is, ami miatt a működésük szintén sérülékennyé vált.     

Bertalan Zsolt szerint a hazai energiapiacon jelenleg dinamikus átalakulás és súlypontáthelyezés figyelhető meg a fogyasztói oldalon. Az alternatív energiaforrások integrálása az energiahálózatba pedig összetett feladat az energiabiztonság fenntartása, valamint a szolgáltatás kiegyensúlyozottságának megtartása mellett. Az energiapiac nem rendelkezik a tökéletes versenypiac jellemzőivel, itt monopolisztikus hatások érvényesülnek, új piaci szereplők számára magas belépési korlátokkal.

Dezső Attila az energiaszektor szabályozása kapcsán kifejtette, hogy a jog nem alkalmazható megoldásként globálisan. Az Európai Unióra vonatkozó jogszabályok korlátozottak és a világpiacra vonatkozó kötelező érvényű szabályozást pedig nem lehet létrehozni, ráadásul a jog mindig utólag, évekkel az események bekövetkezése után jelenik meg a folyamatokban.   
A mesteroktatók a pódiumbeszélgetésen egyöntetűen egyetértettek abban, hogy az energiaválság hatásainak mérséklésére az egyén szintjén szükség van a keresleti oldal racionalizálására, a fogyasztók tudatosságára, illetve a hazai energetikai rendszer ismeretére, a tájékozottságra. Javaslatuk szerint első lépésben a családok mérjék fel ingatlanuk földgáz-, illetve villamosenergia-igényét, valamint szigetelésének hiányosságait,  annak ismeretében kezdjenek előbb szigetelésbe és csak az azt követően az energiaigénynek megfelelő, arányos energetikai fejlesztésbe.        

Sajtóközpont - ÉE