Az ötletek megvalósításához a pályázatokon át vezet az út. A támogatás elnyerésének lehetőségeivel ismerkedtek meg, valamint betekintést nyerhettek a kutatási célok megfogalmazásának és módszertanának rejtelmeibe a Debreceni Egyetem Tudományhasznosítási mesterkurzusának pénteki eseményén a fiatal kutatók.

Az intézményt fenntartó Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány Kiválósági PhD-ösztöndíjával elismert fiatal kutatók támogatására indította el november közepén mesterkurzusát a Debreceni Egyetem. A kurzus legutóbbi, pénteki alkalmán Nagy Péter, a GTIDEA Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testületének elnöke beszélt a hallgatóknak arról, hogyan menedzseljék tudományos tevékenységüket a pályájuk elején, és miért meghatározó a jó pályázat elkészítése.

- Amikor a fiatalok elkezdik PhD-tanulmányaikat, az önálló tudományos tevékenység útjára is lépnek. Az alapképzés idején még fontos az intézmény közvetlen támogatása, de a tudományos fokozat megszerzésének folyamata már egy másik szint, melyben elvárás az önálló gondolkodásmód, a tématerületeken és az adott kérdéskörökben a kötelezettségek betartása mellett a szabad munkavégzés. Olyan témákat kell választani, melyek eredményt hozhatnak. A siker érdekében az a cél, hogy a hallgatók kiválósági pályázatokat nyerjenek, megismerjék a hazai és nemzetközi lehetőségeket, melyek a PhD-képzés időszaka alatt és után is a karrierépítést szolgálhatják – fogalmazott a GTIDEA Tudományos és Társadalmi Tanácsadó Testület elnöke.

Mint mondta, a hallgatóknak ismerniük kell a pályázatírás módszertanát, olyan minőségű munkákat kell készíteniük, melyeket a bírálóbizottságok a lehető legmagasabb szinten rangsorolnak. Kiemelte azt is, hogy a közérthetőség a magas szintű tudományosság mellett is a sikeres pályázás egyik kulcsa.


- A tudós számára az a legjobb megoldás, ha pályázatait  saját maga készíti el, hiszen így lesz hiteles, saját következtetéseken alapuló, személyes hangnemben készülő és a legfontosabb üzeneteket magában foglaló munkákat alkot meg. Ezzel érheti el a pályázó azt az eredményt, amely aztán a támogatott kutatáshoz vezethet – jegyezte meg Nagy Péter.

A kurzuson részt vevő hallgatók beszámoltak tudományos területeikről, kutatásaik szakmai hátteréről és személyre szabott tanácsokat kaphattak tudományos tevékenységükhöz.

A Tudományhasznosítási mesterkurzus december 15-én, pénteken A projekt dossziék különböző típusa címmel folytatódik.

Sajtóközpont - BZ