Minden idők legjobb EUG-ját rendezné a Debreceni Egyetem

Biztonságos és emlékezetes verseny rendezése a célja a Debreceni Egyetemnek, minden nemzetközi szabályt betartva, rendezett körülmények között látja majd vendégül a júliusi Európai Egyetemi Játékok (EUG) delegációit – hangzott el a szervezőbizottság legutóbbi szakmai egyeztetésén.

Már csak néhány hét és elkezdődik az Európai Egyetemi Játékok, melyet Debrecen és Miskolc városa, valamint a Debreceni Egyetem és a Miskolci Egyetem közösen szervez. Az Európai Egyetemi Sportszövetség technikai delegációja április elején személyesen tájékozódott az előkészületekről Debrecenben, emellett meggyőződtek arról is, hogy a létesítmények felkészítése a lehető legjobb ütemben halad. 

A júliusi, nagyszabású multisporteseményre, Debrecenbe és Miskolcra 17 sportágban várhatóan mintegy ötezer sportoló érkezik majd csaknem negyven ország mintegy négyszáz egyeteméről. Az EUG szervezőbizottsága folyamatosan azon dolgozik, hogy minden rendben legyen július végén, így a nemzetközi szabályok betartása mellett a biztonságos lebonyolítás is kiemelt feladat. Ennek érdekében a helyi biztonsági és hatósági szervekkel találkoztak és egyeztettek a még hátralévő legfontosabb teendőkről. A találkozón elhangzott: az a cél, hogy a részt vevő sportolók és szurkolók számára emlékezetesek legyenek a debreceni helyszíneken tartott versenyek, mindenki zavartalanul tudjon küzdeni a sikerért.

- Ez több, mint egy sportesemény. Egyetemek közötti, nemzetközileg kiemelt jelentőségű nagyrendezvényről van szó, ahol a fiatalok nemes versengésben vehetnek részt, és hirdethetik a Debreceni Egyetem, valamint a város jó hírét. Több száz sportoló és kísérőik érkeznek Debrecenbe, ezért külön figyelni kell majd arra, hogy biztonságban érezzék magukat és önfeledten, jó hangulatban versenyezzenek, szurkoljanak. A fenntartó alapítvány számára is központi szerepet tölt be a rendezvény, és a jövőben még több ehhez hasonló eseményen kell részt vennie a Debreceni Egyetemnek. A GTIDEA, valamint minden egyetemi polgár számára hatalmas büszkeséget jelent, hogy intézményünk az egyik házigazdája ennek a sportünnepnek – emelte ki Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Bács Zoltán kancellár is úgy látja, a Debreceni Egyetem életében fontos mérföldkő az EUG megrendezése, történelmi léptékű esemény, és mint jó házigazda az intézmény komolyan veszi a feladatát. 

- Nagyon készülünk a nyitányra. Szeretnénk a legjobb arcunkat mutatni, és reméljük, hogy minden résztvevő maximálisan meg lesz elégedve. Ez a multisportesemény a lehető legmagasabb szintű világverseny, amit egy egyetem rendezhet, emiatt történelmi jelentőséggel bír az intézményünk szempontjából. Nagy a felelősségünk, de arra törekszünk, hogy a rendezvény érdekeit szem előtt tartva a leghatékonyabban megfeleljünk az előírásoknak és az elvárásoknak. Arra számítunk, hogy sikeres lesz a 2024-es EUG és ennek szellemében tovább erősödhet a DE külföldi hallgatói bázisa – tette hozzá a kancellár. 

Balogh László, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója a hirek.unideb.hu érdeklődésére elmondta: minden idők legjobb EUG-ját szeretnék megrendezni.

- Számos területen nemzetközi elitszinten teljesít a Debreceni Egyetemen, ugyanezt a színvonalat akarjuk tartani a multisportesemény szerevezésében is. A feladatokkal időarányosan jól állunk, a napokban alakul majd ki a végleges létszám, de már most látható, hogy több mint háromezer fős delegáció fog érkezni Debrecenbe Európa negyven országából. Mivel itt egyetemek, nem pedig nemzetek versenyeznek, joggal gondolhatjuk, hogy a világ összes országából jönnek majd hallgatók, ez még fokozottabb odafigyelést igényel a szervezés szempontjából. A várossal és a helyi szervekkel is példaértékű az együttműködésünk – hangsúlyozta az intézetigazgató.

Az Európai Egyetemi Játékok helyi szervezőbizottsága továbbra is várja az önkéntesek jelentkezését az EUG debreceni versenyeinek lebonyolításához. A hazai és nemzetközi önkéntes segítők április végéig jelezhetik részvételi szándékukat, az EUG2024 hivatalos weboldalán regisztrálhatnak.

Az Európai Egyetemi Sportszövetség (EUSA) megbízásából a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) a Debreceni Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel, a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökséggel (NRÜ), valamint Debrecen és Miskolc városával július 12-24. között rendezi meg az Európai Egyetemi Játékokat.

Sajtóközpont - BZ