Minden hangszeren virtuózokat képez a ZK

Országosan egyedülálló könnyűzenei képzés, új mesterszakok, kiemelkedő szakmai háttér, magasan kvalifikált oktatói gárda és gyors elhelyezkedési lehetőségek várják azokat, akik a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán folytatják tanulmányaikat. A ZK az ország egyik legszélesebb és legszínvonalasabb zenei képzési portfólióját kínálja a felvételizőknek.

A karon zajló oktatási tevékenység helyi és országos viszonylatban is kiemelkedő, hiszen azon túl, hogy több mint hat évtizede folyamatosan jelen van a zenei felsőoktatás a városban, a magas minőség fenntartása mellett a tradíciók megőrzése és az állandó fejlődés, megújulás egyik legjobb példája a DE ZK.

- Jelenleg hat zeneoktatási intézmény van, amiből kiemelkedik a Debreceni Egyetem. Az évtizedek alatt rengeteg tapasztalatot szereztünk, az különböztet meg minket a többi képzési helytől, hogy a legtöbb szak és képzési irány nálunk van. Törekszünk a lehető legszélesebb képzési porfólió felállítására, hiszen egyre differenciáltabb, hogy mit szeretnének tanulni a hallgatók és az mennyire fog működni a való életben. Nagyon jó, hogy nem csak a Zeneakadémia létezik az országban, hanem mi is magas színvonalon jelen tudunk lenni a hazai zenei felsőoktatásban. A debreceni az ország egyik legnagyobb egyeteme, a széleskörű lehetőségek miatt is csalogató az intézmény és a kar, rengeteg olyan vonzó elem van, ami miatt érdemes a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karát választani – értékelt Lakatos Péter dékán.

A legjelentősebb újdonság a karon a szeptemberben induló Kortárs könnyűzenei alapszak, melynek akkreditációját hosszú évek kemény munkájának eredményeként sikerült elérni. Lakatos Péter dékán hangsúlyozta: nemcsak itthon, hanem Közép-Kelet-Európában is egyedülállónak számít az új, hatféléves képzés, melynek keretében nyolc szakirányon (könnyűzenei gitár, basszusgitár, billentyűs hangszerek, ütőhangszerek, ének, szaxofon, trombita és harsona) kiváló szakemberektől tanulhatnak a hallgatók, akik Magyarországon elsőként kaphatnak majd könnyűzenei diplomát. A kari vezető szavai szerint egy beteljesült álom a képzés elindítása, mely magas szinten pozicionálhatja a hazai zenei felsőoktatásban részt vevő intézmények között a Debreceni Egyetemet, és azon belül a Zeneművészeti Kart.

Az Alkotóművészet és muzikológia alapképzésen négy, az Előadóművészet alapképzésen - szinte minden létező hangszeren - összesen huszonegy szakirányon, a Klasszikus hangszerművész, valamint a Klasszikus énekművész mesterképzési szakon jelenleg összesen tizenhárom szakirányon lehet tanulni. Emellett Karmester, valamint Kóruskarnagy mesterképzési szakok is várják a továbbtanulni vágyó zenészhallgatókat. Lakatos Péter szerint a képzési színvonalat csak úgy lehet fenntartani, ha megfelelő előképzettséggel rendelkező és elhivatott hallgatók járnak a karra.

- Azok a hallgatók, akik zenei pályára vágynak, már 13-14 éves korukban döntöttek erről.  Fontos kezdeményezés, hogy a DE az általános iskolai énektanár szakot más tudományterülettel is párosítja, így kapcsolja be a kart a pedagógusképzésbe. Itt is fontos a minőség, ugyanúgy szükség van az elvárt szintű szolfézs tapasztalatra, a zenei háttérre, az alapvető képzettségre.  Az elhivatottság a legfontosabb, a hozzánk jelentkező fiatalok élete a zenéről, a gyakorlásról szól és pontosan tudják, hogy ezért mennyit kell dolgozniuk. A képzési portfolióból kiemelkedik az ütőhangszeres, az ének-, a szaxofon- és a rézfúvós képzés, ezek már-már a Zeneakadémia színvonalával vetekszenek – emelte ki a kari vezető.

A debreceni Zeneművészeti Karon jelenleg több mint 200 hallgató tanul, nemcsak a régióból, hanem az ország minden pontjáról és még külföldről is érkeznek tehetségek.

- Elsősorban a régióból érkező fiatalokkal számolunk, de nem ritka, hogy a fővárosból vagy éppen Győrből felvételiznek hozzánk elsőévesek. Egyre több külföldi hallgató is tanul nálunk, legtöbben Kínából jönnek, de vannak Koreából, Spanyolországból és Mongóliából is. Velük szemben is nagyon magas minőségi elvárásaink vannak – tette hozzá a kari vezető.

A fiatalok többsége a magasan képzett oktatói gárda miatt választja a ZK-t. A dékán szerint meghatározó tényező a mentor és hallgató közötti viszony, rendkívül szoros szakmai kapcsolat alakul ki a mester és tanítványa között, s a képzés során a magánéleti krízisek kezelése is lényeges szempont. Nem csak zenei téren, pszichésen is komoly zenészeket, érett felnőtteket képeznek.

A Zeneművészeti Kar egyik nagy erénye, hogy az itt végzett hallgatókra kiváló karrierlehetőségek várnak, a tapasztalatok szerint a végzősök azonnal, sőt már a tanulmányaik közben találhatnak munkát valamelyik zeneiskolában, általános- és középiskolában vagy zenekarban, így akár a Kodály Filharmóniánál vagy éppen a Magyar Állami Operaházban is elhelyezkedhetnek.

A tervek között szerepel, hogy azokon a szakokon, ahol van alapképzés, a kar minden esetben mesterképzést is indítson. Az elmúlt tanévben a hegedű, a nagybőgő és a fagott szakirányokon ez már elindult, a következő felvételi eljárásban ezek új mesterszakok formájában jelennek majd meg.

Sajtóközpont - BZ