A Debreceni Egyetem legnagyobb hallgatói rendezvényén, idén több mint harminc nemzet ételkülönlegeségeit kóstolhatta meg a rekordszámú, több mint ötezer érdeklődő a Nagyerdei Stadion északi rendezvényterén. A gasztronómia és a kultúrák vibráló ünnepén az egyetem nemzetközi hallgatói közösségének zenei tehetségei, zenekarai szórakoztatták a kilátogatókat a fesztiválszínpadon.
- A Debreceni Egyetemnek nemcsak Magyarországon, de közép- Európában is a legjelentősebb külföldi diákközössége van. Ezért is annyira különleges a Food Day. Világunkban annyi minden szétválasztja, megosztja a társadalmunkat. Egyetemünk azonban arra törekszik, hogy összekösse, összefogja a közösségét, ezért sokat dolgozunk. Az egyik legjobb mód pedig erre, hogy egy asztalhoz ülünk, ebben az esteben a kulináris élvezetek, a gasztronómia kapcsán – mondta a rendezvény megnyitóján Tőzsér József, a Debreceni Egyetem élettudományokért felelős ágazatfejlesztési rektorhelyettese.
A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzat külföldi hallgatóit tömörítő szervezete, az International Student Union (ISU) nagy sikerű rendezvénye idén már húsz éves.
- Húsz évvel ezelőtt a Debreceni Egyetem Elméleti Tömb épületének frissen felújított területét tettük tönkre az első Food Day-jel, amelyet már akkor is a békés egymás mellett élés jegyében szerveztük az Általános Orvostudományi Kar hallgatóinak bevonásával. Ekkor mindössze három angol nyelvű szakunk volt. Mostanra több mint 70 szakon 7600 külföldi hallgató tanul a Debreceni Egyetemen. A rendezvény fokozatosan kinőtte magát, a korábbi helyszíneket, így a DE Főépülete előtti teret is, és tavaly már nagyobb területet kellett keresnünk a rendezvénynek. Nagyon örülök annak, hogy az akkori egyetemistákkal közös egyedülálló ötletből tradíció vált, amelyet már az év eleje óta izgatottan várnak a hallgatóink – fejtette ki Jenei Attila, a Food Day ötletgazdája, a DE Nemzetközi Oktatást Koordináló Központ igazgatója.
A tavalyihoz képest is nagyobb volt az érdeklődés az idei Food Day iránt. Ebben az évben több mint huszonötezer adag ételt készítettek el a hallgatók.
- Az idén húsz éves Food Dav-en a népszerű ázsiai konyha mellett Afrika kevésbé ismert ízeit, mint például az újonc Libéria és Grúzia gasztronómiai különlegességeit is megkóstolhatták a kilátogatók. A Food Day célja, hogy bemutassa a különböző nemzetek ételeit, a korábbi évekre jellemző, csapatok közötti nemes versengés ma már nincs meg, a nemzetközi együttműködések szellemében dolgozunk. Az esemény februári meghirdetésekor is már nagyon sok megkeresés kaptunk. A Food Day jelentőségét mutatja, hogy a végzős hallgatók, tapasztalataikat, mint a stafétát adják tovább a elsőéveseknek – fejtette ki Melis Dávid, a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának külföldi hallgatókért felelős alelnöke.
Az egyetemi zenekarok és előadók hajnalig szórakoztatták a gasztrofesztivál vendégeit.
Sajtóközpont - ÉE