Miért a Debreceni Egyetem?

Zsúfolásig megtelt a Debreceni Egyetem Főépületének Aulája a beiskolázási rendezvény, a DExpo első napján. Több száz középiskolás, leendő egyetemista, szülő, pedagógus hallgatta a szerdai megnyitón az intézményt, a képzési kínálatot, a felvételi változásokat és a hallgatói életet bemutató tájékoztatót.

Már 17 éves a DExpo, az intézmény központi beiskolázási rendezvénye, amelyen idén november 23-án és 24-én nyílt napok keretében ismerhetik meg a pályaválasztás előtt álló diákok azokat a lehetőségeket, amelyek hallgatóként várják mindazokat, akik továbbtanulásuk helyszíneként a Debreceni Egyetemet (DE) választják.

A szerdai program hagyományosan általános tájékoztatóval kezdődött a Főépület Aulájában, ahol elsőként Bartha Elek oktatási rektorhelyettes tartott ismertető előadást.

- Csaknem fél évezredes örökség, határozott jövőkép, nemzetközi kapcsolatrendszer, gyakorlatorientált képzés, a legszélesebb oktatási paletta és piacképes diploma – foglalta össze címszavakban a DE nyújtotta lehetőségeket a rektorhelyettes.

Bartha Elek kiemelte: a Debreceni Egyetem Magyarország legnagyobb vidéki felsőoktatási intézménye, amely a legtöbb képzési területen nyújt magyar és angol nyelvű oktatási lehetőséget az idei tanévben mintegy 30 ezer, köztük 133 országból érkezett több mint 7 ezer külföldi hallgatója számára.

- Miért érdemes a Debreceni Egyetemet választani? – tette fel a kérdést Bartha Elek, aki számadatokat sorolva adta meg a választ: 13 kar, 77 alap-, 91 mester-, 6 osztatlan- és 26 tanárképzési szak, valamint 26 doktori iskola 73 doktori programja, amit hallgatóinak kínál az egyetem, köztük olyan újdonságokat is, mint a precíziós mezőgazdasági mérnök szak vagy a kortárs könnyűzenei képzés.

A 2023-as felvételi rendszer változásairól Pósánné Rácz Annamária, a DE oktatási igazgatója tartott ismertetőt. Hangsúlyozta: a felvételi tájékoztató december 14-én jelenik meg, a jelentkezés és az ügyfélkapus hitelesítés végdátuma 2023. február 15-e.

- A Debreceni Egyetem már a jelentkezést megelőzően is ösztönzi leendő hallgatóit a közelmúltban, kifejezetten középiskolások számára meghirdetett támogatási rendszerrel, amellyel a gimnáziumi évek alatt a tanulmányi versenyeken elért sikereket honorálja az elsőéveseknél egyszeri, félévre szóló ösztöndíjjal az intézmény – ismertette Pósánné Rácz Annamária.

A Főépület Díszudvarán felállított standokon a karok mellett – többek között – a Tanárképzési Központ, a Sporttudományi Koordinációs Intézet, a DExam Vizsgaközpont, a Mentálhigiénés és Esélyegyenlőségi Központ, a Debreceni Egyetem Tehetséggondozó Programja, a DETEP, a szakkollégiumok, a Hallgatói Önkormányzat, valamint az Egyetemi és Nemzeti Könyvtár, az intézmény szinte valamennyi egysége várja az érdeklődő középiskolásokat.

A DExpo természetesen nem korlátozódik az egyetem központi épületére, a különböző campusok között autóbuszok szállítják a látogatókat.

A programot előadások, bemutató órák színesítik, ahol a leendő elsőévesek hasznos tanácsokat kaphatnak a nyelvvizsga, a sportolási és a külföldi tanulmányi lehetőségekről és az ösztöndíj-juttatásokról is.

A DExpo november 24-én, csütörtökön is várja az érdeklődőket, akik további információkhoz juthatnak a Debreceni Egyetem felvételi kínálatáról a https://unideb.hu/ honlap „Felvételizőknek” menüpontjára, vagy a https://felveteli.unideb.hu/, és a https://beiskolazas.unideb.hu/ oldalakra kattintva.

Sajtóközpont - BZs