A mesterképzés előnyei

Műszaki területen MSc-diplomával könnyebb a szakmai ranglétrán előrelépni, magasabb fizetést elérni és a jövő tervezésére is biztosabb lehetőség nyílik – foglalta össze a mesterképzés előnyeiről szóló orientációs napon a Debreceni Egyetem Műszaki Kar dékánja.

A Debreceni Egyetem Műszaki Karán (DE MK) februárban induló mesterképzéseket ismertető, népszerűsítő rendezvényen elsősorban olyanok vettek részt, akik már megszerezték vagy ebben a félévben kapják kézhez BSc-diplomájukat, de azok is fontos információkhoz jutottak, akik most kezdik mérlegelni a mesterképzés lehetőségét.  

- A negyedik ipari forradalom korában élünk. A jelenleg műszaki tanulmányokat folytató fiatalok életében még legalább egy, de lehet, hogy két további ipari forradalom is lesz. A japánok szerint az ötödik szinten a robotok, a kognitív, kollaboratív robotok széles körű elterjedése következik – szólt a résztvevőkhöz a dékán.

Husi Géza úgy fogalmazott: a DE MK mind a kilenc szakán a BSc képzés célja, hogy az ezt befejezők a ma technikáját tudják működtetni. Az MSc képzés célja ezzel szemben az, hogy az azt elvégzők kitalálják a következő 20-30 év technológiáját, termékeit. A Magyar Mérnöki Kamara is ennek megfelelő mérnöki jogosultságokat biztosít.


A dékán rámutatott: számtalan tény szól a mesterképzés mellett.

- Most mesterképzésre áldozni két évet az életünkből sokkal egyszerűbb, mint 20-30 év múlva, amikor a vállalatnál feljebb lehetne jutni a ranglétrán, de például a főmérnökséghez, a gyártástervezéshez, a terméktervezéshez nincs meg a jogosultságunk, végzettségünk – indokolt a DE MK dékánja.   

Husi Géza kifejtette: a tapasztalatok szerint az évek előrehaladtával az MSc-s végzettségű mérnökök jövedelme jóval magasabb és az elhelyezkedési esélyeik is jobbak.   

Az orientációs nap résztvevői a tájékoztatót követően találkozhattak a kar mesterképzéseket nyújtó gépészmérnöki, környezetmérnöki, mechatronikai mérnöki, műszaki menedzser-, sportmérnöki, szerkezet-építőmérnöki, településmérnöki, valamint villamosmérnöki szakjainak képviselőivel. Beszélgethettek a kar oktatóival, munkatársaival, részletes információkat kaptak a felvételi folyamatról és a szakok elvégzése révén megnyíló karrierlehetőségekről.  


 
Sajtóközpont - OCs