Már olvasható a friss Egyetemi Élet

Miért jobb Leónál Komondor, miként lehet jól szerepelni az egyetemi vizsgákon, milyen kalandokat élt át Petőfi Sándor Debrecenben és mely díjakkal ismerték el a DEAC versenyzőit az M4 sport - Az Év Sportolója Gálán – egyebek mellett erről szól az Egyetemi Élet című lap új száma.

Komondort, az új szuperszámítógépet januárban hivatalosan is elkezdhette használni a hazai tudomány. Az eszköz a Debreceni Egyetem Kassai úti campusán abba az épületbe került, ahol 2015-ben indították be Leót, az akkor legerősebb szupergépet. Leó is egy csoda volt, hiszen megtízszerezte az első rendszer teljesítményét, a Komondor pedig Leóét tízszerezi meg. A technikai részletek és más érdekességek a debreceni szuperszámítógépről a Leo mellett elszaladt a Komondor című cikkből tudhatók meg.

A Debreceni Egyetemen több tízezer hallgató tanul. A vizsgaidőszak tartogathat nehézségeket, azonban – ahogy az Egyetemi Élet is írja – nem szabad kínok sorozataként felfogni az évnek ezt a szakaszát. Ez sokkal inkább lehetőség a mélyebb önismeretre. A lap munkatársa néhány – különböző karon tanuló – hallgató vizsgaidőszakbeli szokásairól érdeklődött, kiderül, ki hogyan éli meg ezeket a megpróbáltatásokkal tűzdelt heteket.

Január 12. és 14. között rendezték meg az EDUCATIO Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást Budapesten a Hungexpo Vásárközpont A csarnokában, ahol idén ötvenfős debreceni egyetemi delegáció várta az intézményünk által nyújtott lehetőségek, valamint a felsőoktatás aktualitásai iránt érdeklődőket – olvasható a lapban.

A Fedezd fel Debrecen utcáit! helytörténeti sorozat legújabb részében arról lehet információkhoz jutni, hányszor járt és mit csinált a cívisvárosban Petőfi Sándor. Egyebek mellett kiderül, miként fagyoskodott 1843 telén egy színházi jegyszedőnő kicsiny házikójában és néhány évvel később miért akart itt hirtelen ötlettől vezérelve megnősülni, ám a frigy meghiúsult.

Az is kiderül az Egyetemi életből, hogy idén június 19. és 25. között Debrecenben rendezik meg az AITA/IATA asbl. Amatőr-színházi Fesztivált, mely a 10. Színházi Olimpia része lesz. A fesztivál vegyesbizottsága január elején ülésezett, ahol eldöntötték, mely 12 előadást láthatják majd a debreceniek.

A sportrovatban arról számolnak be, hogy január 9-én rendezték meg az idei M4 sport - Az Év Sportolója Gálát. Aligha tekinthetjük meglepetésnek, hogy a debreceni sportkiválóságok ismét bizonyították: a cívisváros és a Debreceni Egyetem méltó helyen van a magyar és a világsport elitjében. Az, hogy a DEAC versenyzői milyen díjakat hoztak el a rendezvényről, kiderül az Egyetemi Élet írásából.

A lap ide kattintva olvasható.


Sajtóközpont – OCs