A magasban és a mélyben dolgozók biztonságáért

A legújabb biztonságtechnikai eszközök, megoldások mellett a vonatkozó munkabiztonsági szabályokat is áttekintették a Debreceni Egyetem Műszaki Karán pénteken rendezett Zuhanásbiztonsági Szakmai Napon. Ezek ismerete kiemelt jelentőségű, hiszen bár a halálos kimenetelű munkahelyi balesetek száma kis mértékben mérséklődött tavaly Magyarországon, a súlyos, csonkolással járó esetek száma jelentősen növekedett.

A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai szerint hazánkban tavaly 62 dolgozó vesztette életét munkavégzés közben, ami 8,8 százalékos csökkenés az egy évvel korábbihoz képest. Viszont 36-an súlyos, csonkolással járó munkabalesetet szenvedtek, ami 50 százalékos emelkedés 2022-vel összevetve. Hajdú-Biharban 5-en haltak meg, 16-an pedig elvesztették végtagjukat munkavégzés közben az előző évben.

A Debreceni Egyetem Műszaki Karán (DE MK) pénteken tartott, a munkavédelemre fókuszáló Zuhanásbiztonsági Szakmai Napon 80, nagyrészt az EHS-szektorban dolgozó szakember, munkavédelemmel, környezet- és foglalkozásegészségüggyel, iparbiztonsággal foglalkozók, épületüzemeltetők, valamint a DE MK-n mérnökképzésben tanuló hallgatók bővítették ismereteiket.

- Egy magas állványon, egy tartályban vagy a mélyben végzett munka esetén kiemelten fontos a munkavállaló számára a megfelelő védőeszközök használata. Mivel minden munkakörnyezet egyedi, fontos, hogy megfelelő időt és energiát fordítsunk a leesésvédelmi megoldások, technológiák kialakítására. Ezekkel ugyanis jelentősen csökkenteni lehet a munkabalesetek számát – magyarázta a hirek.unideb.hu kérdésére a Műszaki Kar Környezetmérnöki Tanszék tanára, Bodnár Ildikó.

A szakmai nap előadásain részletesen szó esett a magasban és a mélyben, létrán, állványon, tartályban végzett munkával járó veszélyekről, munkabiztonsági szabályokról.

Ezután a GAZEK Zuhanásbiztonság képviselői bemutatták a legújabb munkabiztonsági felszereléseket, egyéni védőeszközöket, például köteleket, hevedereket, sisakokat, kesztyűket. A bemutatóhoz kapcsolódóan pedig azt is ismertették, hogy ilyen helyzetekben melyek a legfontosabb betartandó szabályok, például hogyan kell megfelelően megépíteni egy állványzatot és miként biztosítsa ki magát a magasban dolgozó.  

- A fő cél, hogy minden veszélyes helyen dolgozó épségben hazaérjen. Ezért a magasban és a mélyben munkát végzőknek tisztában kell lenniük azzal, melyek a legújabb alkalmazható biztonságtechnikai eszközök, megoldások. Az EHS képzésen belül a biztonságtechnika kiemelt jelentőségű – egészítette ki Bodnár Ildikó, a DE MK Környezetmérnöki Tanszék által koordinált EHS szakirányú továbbképzési szak szakfelelőse.

 
Sajtóközpont - OCs