A legújabb élettani kutatásokat mutatják be a Debreceni Egyetemen

A Debreceni Egyetemen rendezik meg az elméleti orvostudományok egyik legfontosabb hazai seregszemléjét, a Magyar Élettani Társaság vándorgyűlését. A szerdán kezdődött háromnapos konferencia résztvevői áttekintik az élettani, kórélettani kutatások teljes spektrumát, a sejt és molekuláris élettani alapkutatásoktól a humán élettani vizsgálatokig. A szakmai programban a Debreceni Egyetem szakemberei is bemutatják legújabb kutatási eredményeiket.

-    A vándorgyűlés remek alkalom az eszmecserére, a tapasztalatok megvitatására. Ez nagyon fontos, hiszen a 21. században a tudomány előrehaladása csak úgy képzelhető el, hogy beszélgetünk, konzultálunk egymással, együtt gondolkozunk, együtt dolgozunk – hangsúlyozta köszöntőjében Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese, az Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézetének igazgatója a Magyar Élettani Társaság vándorgyűlésének szerdai megnyitóján. 

Az első, 1931-ben Tihanyban tartott találkozó óta a négy orvosképző egyetem felváltva ad otthont a tudományos rendezvénynek. Az idei, 86. vándorgyűlést a Magyar Élettani Társaság (MÉT), valamint a Magyar Mikrocirkulációs és Vaszkuláris Biológiai Társaság (MMVBT) közösen szervezte. A szakmai program alkalmat kínál az élettan, kórélettan mellett a transzlációs kutatások eredményeinek bemutatására, megvitatására. 

-     Az Általános Orvostudományi Kar intézetei között az Élettani Intézet oktatói és kutatói gárdája kiemelkedő, világszínvonalú elektrofiziológiai és izomélettani kutatásokat végeznek. Az intézet kiterjedt nemzetközi kollaborációval rendelkezik, ezáltal a kart is bevonva Európa és a világ  tudományos vérkeringésébe. Nagy öröm számunkra, hogy a Magyar Élettani Társaság vándorgyűlését most a Debreceni Egyetemen tartja, így a kar szakemberei bemutathatják eredményeiket, a vendégek meglátogathatják laboratóriumainkat, lehetőségeket kínálva az újabb hasznos együttműködésekre- emelte ki Mátyus László, az Általános Orvostudományi Kar dékánja.

A konferencia résztvevői előadásokat hallhatnak többek között a vázizomműködés szabályozása, a szívizomműködés sportszív modellben és kóros körülmények között, onko-kardiológia, molekuláris mechanizmusok gyulladásban, fogorvostudományi kutatások élettani vonatkozásai, stressz és hangulatzavarok, neuropeptidek és pszichoaktív szerek hatásai és kölcsönhatásai témákban. 

-    A tudományos program összeállításakor szem előtt tartottuk, hogy teret kapjon az élettani, kórélettani kutatások teljes spektruma, a sejt és molekuláris élettani alapkutatásoktól a humán élettani vizsgálatokig. Ennek megfelelően a felkért előadók tematikus szimpóziumokat szerveztek. Az élettan gyakorlati oktatás jelenlegi helyzetének, a jövővel kapcsolatos elképzelések megvitatására egy oktatási szekció is helyet kapott a vándorgyűlés programjában – ismertette Magyar János, a DE ÁOK Élettani Intézet egyetemi tanára, a 86. MÉT Vándorgyűlés elnöke. 

A nyitóelőadást szerdán Balla József egyetemi tanár, a Debreceni Egyetem ÁOK Belgyógyászati Intézet igazgatója tartotta Hem/hemoglobin stressz és adaptációs mechanizmusok érbetegségekben címmel. A vándorgyűlésen hagyomány, hogy külön figyelmet fordítanak a 35 év alatti kutatók és a tudományos diákkörös hallgatót bemutatkozására. A konferencián több mint kétszázötvenen vesznek részt, elsősorban a négy orvosképző egyetemről, de érkeznek előadók Bécsből, Münsterből és Londonból is. 

Sajtóközpont - CzA