Kutatók Éjszakája – tudományról korhatár nélkül

A Debreceni Egyetem valamennyi kara és campusa újra várja színes, változatos programokkal a tudomány iránt érdeklődőket szeptember 29-én, pénteken a Kutatók Éjszakáján.

A rendezvény – amelynek a kezdetek, 2005 óta résztvevője az intézmény - kiemelt küldetése, hogy bemutassa a tudomány hétköznapi, mindenki számára érthető, elérhető és hasznosítható oldalát.

- Az elmúlt évtizedek technikai fejlődése megkönnyítette az információszerzést, azonban a tényleges tudás és annak mélysége, az, hogy mit is jelent a tudomány, azt kortól függetlenül kevéssé ismerik az emberek – fogalmazott a rendezvényt ismertető szeptember 25-i sajtótájékoztatón Csernoch László.

A Debreceni Egyetem (DE) tudományos rektorhelyettese hangsúlyozta: az egyetem számára fontos, hogy a legszélesebb körben megismertessék a tudományos élet mindennapjait, az egyetemen elért eredményeket és ezt a törekvést mozdítja elő számtalan program segítségével a Kutatók Éjszakája is.

- Mintegy „kivisszük a tudományt az utcára”, remélve, hogy ezzel megmozgathatjuk sokak fantáziáját, köztük olyanokét is, akik talán a jövő tudósai lehetnek – mondta Csernoch László.

A Kutatók Éjszakáján bemutatkozik az egyetem valamennyi, 13 kara, a programok a Debreceni Egyetem különböző campusain a cívisváros mellett Nyíregyházán, Hajdúböszörményben és Szolnokon is várják a tudomány iránt érdeklődőket.

- Mire kimondom, hogy 200 programmal készülünk, lehet, hogy már tovább emelkedett az események száma, hiszen nap mint nap újabb rendezvénnyel bővül a lista, mivel fontosnak tartjuk, hogy a már jól ismert, változatlan népszerűségnek örvendő programok megtartása mellett mindig legyen újdonság, és erről gondoskodnak is az egyetem oktatói, kutatói – fogalmazott Mándy Zsuzsa, a DE Tudományos Igazgatóság munkatársa.

A Debreceni Egyetem programjainak főszervezője kiemelte: az idei esemény egyik leglátványosabb eleme lesz, hogy a Főépület előtti téren landol egy mentőhelikopter, így az érdeklődők a sürgősségi betegellátás titkaiba is betekintést nyerhetnek.

A sajtótájékoztatónak a Gazdaságtudományi Kar (GTK) adott otthont, amely ezúttal a játékos emberekre gondolva interaktív nappal készül a Kutatók Éjszakájára.

- Igazi élményprogramot állítottunk össze, amely egyben beiskolázási rendezvény is, hiszen a látogatók pontgyűjtő füzete a középiskolások számára egyben 3 pontot jelent majd az egyetemi felvételinél, feltéve, ha a GTK-t választják továbbtanulásuk helyszínéül – ismertette Dajnoki Krisztina, a DE GTK tudományos dékánhelyettese.

A sajtó munkatársai ízelítőt is kaptak a GTK tervezett programjaiból: az emberi tekintet követésére használható szemkamerát Soós Mihály, a GTK Marketing és Kereskedelem Intézet Marketing Tanszék egyetemi docense, a digitális eszközök alkalmazását a sportéletben pedig Ráthonyi Gergely, a GTK Sportgazdasági és -menedzsment Intézet adjunktusa mutatta be.

A Kutatók Éjszakája programjairól további információ található a www.kutatokejszakaja.hu oldalon, ahol regisztrálni is lehet a rendezvényekre.

Sajtóközpont - BZs