A kultúra és a borok ünnepe Mádon

Zenéről, borokról, alkotásról, művészetről hallhattak előadásokat, láthattak kiállításokat az érdeklődők a Mádi Kör és a Mádi Bor Akadémia közös szervezésében megrendezett Jó éjszakát Mád elnevezésű rendezvényen. A résztvevők különféle előadókat, koncerteket is hallgathattak, és megkóstolhatták a vidék legfinomabb borait.

A két napon át tartó kulturális és gasztronómiai találkozón festői környezetben, több mint tizenhét helyi pincészetben várták a látogatókat. A cél ezúttal is az ismeretterjesztés, a gasztronómiai élményszerzés, a borkultúra, valamint a kortárs művészetek népszerűsítése volt.

- Ez volt az első olyan rendezvény Mádon, melynek szervezésében a Debreceni Egyetem Mádi Bor Akadémiája is részt vett. Egyfajta településmarketingre törekedtünk, igyekeztünk színes, de zeneileg egységes arculatot adni Mádnak, még úgy is, hogy nagyon sokféle pincészet jelent meg a két nap alatt. Egy olyan bormustra volt ez, ahol minden borászat szerette volna megmutatni magát. Egy jó adag kultúrát is belecsempésztünk a rendezvénybe, így a borkóstolás mellett művelődhetett is a közönség. A célt elértük, jó alap volt ez a mostani alkalom arra, hogy a jövőben is folytassuk – mondta el a hirek.unideb.hu-nak Kémeri Péter szervező.

A Jó éjszakát Mád! programsorozaton kötetlen beszélgetést hallhattak a látogatók alkotásról, borokról, múzsákról. Többek között Bérczesi Róbert Artisjus-díjas zenésszel, dalszövegíróval, a Hiperkarma zenekar alapítójával a Borsay-kastély udvarában lehetett találkozni.

A helyi pincészetek vezetői megosztották gondolataikat a borászatról, az érdeklődők pincetúrákon vehettek részt, amelyeken a legfinomabb borokat, a legkülönlegesebb aszúkat is megkóstolhatták. 

A művészetek kedvelői a Borsay-kastélyban csodálhatták meg Rácz Lili absztrakt festményeit és Szepsy Kinga festőművész alkotásait, mindeközben  Konyári Mónika: (nem) Semmiségek című verseskötetéről folyt kötetlen beszélgetés az alkotóval. A Demetervin Pince Galériájában Csomortáni Gál László MMA-ösztöndíjas képzőművész „Fák, újra gondolva” című kiállítását tekinthették meg. A Mád Hill Pincészetben Szendrey Zsolt „SZASZA” zenész-festőművész (Action, Sex Action zenekar) akusztikus műsora mellett saját rajzait is bemutatta a közönségnek.

Az építészeti sétán, Erhardt GáborYbl-díjas építész vezetésével ismerhették meg az érdeklődők Mád jelentős és meghatározó épületeinek történetét, kiemelkedő építészeti emlékeit. Mindemellett Leskó István növényorvos is tartott előadást Mád természeti értékeiről.

A június 17. és 18. között megrendezett Jó éjszakát Mád! találkozón fellépett többek között a Mystery Gang, Bebe feat Tommy Smith feat Jasz Andris Acustic, Tim Atkins, az Orpheum Madams.

A rendezvényen a Debreceni Egyetem és a Mádi Kör (Zempléni Hegyközség) Imád nevű, számos érdekes információt, túraútvonalakat tartalmazó applikációját is kipróbálhatták a helyszínen a látogatók.

A Mádi Bor Akadémia programjait és a legfontosabb információkat ide kattintva lehet elérni.

Sajtóközpont - BZ