Közösen az Országh László-díj presztízsének növeléséért

Együttműködést kötött az Országh László-díj támogatására a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara és a Magyar Anglisztikai Társaság. Az erről szóló megállapodást kedden írta alá Keményfi Róbert dékán és a társaság elnöke, Séllei Nóra.

Országh László a Debreceni Egyetem (DE) és korábbi jogelőd intézményei meghatározó professzora volt, akinek életműve nem csupán a hazai anglisztikában, amerikanisztikában és nyelvtudományban ismert, hanem szótárszerkesztői munkássága miatt mindazok számára is, akik angolul tanultak.

Életműve és alakja előtt tisztelegve az akkori Kossuth Lajos Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar (KLTE BTK) Angol-Amerikai Intézetének, az egykori Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola (ma Eszterházy Károly Katolikus Egyetem) Amerikanisztika Tanszékének javaslatára a Magyar Anglisztikai Társaság (Hungarian Society for the Study of English, HUSSE) és a KLTE BTK alapította meg az Országh László-díjat 1997-ben, és hivatalosan ugyanabban az évben az Európai Anglisztikai Társaság Debrecenben rendezett vándorkonferenciáján jelentették be és adták át az első díjat.

A most aláírt együttműködésnek köszönhetően a jövőben a DE BTK jelentős összeggel járul hozzá a mindenkori díjazott elismeréséhez.

- A támogatás egyben tisztelgés a kar iskolateremtő professzora előtt, hiszen Országh László nélkül a 2. világháború után, majd 1950-es megszűnését követően 1957-ben nem szerveződhetett volna újjá egyetemünkön az Angol-Amerikai Intézet, amelynek munkája azóta is folyamatos, magas színvonalú és őrzi népszerűségét a hallgatók körében – mondta az aláírást követően Keményfi Róbert, a BTK dékánja.

Az Országh László-díjat olyan magyar vagy külföldi kutató, oktató vagy angoltanár kaphatja, aki kiemelkedő teljesítményt nyújt a professzor neve által fémjelzett szakterületeken, elsősorban az angol irodalomtörténet, az amerikanisztika és a nyelvtudomány művelőjeként.

- Az elismerés az anglisztika területén tevékenykedők életműdíjának tekinthető, amelyet kétévente ítél oda a társaság kuratóriuma két, arra érdemes szakembernek, és amelyet a Magyar Anglisztikai Társaság kétévente megrendezett vándorkonferenciáján adnak át – ismertette Séllei Nóra elnök, aki a DE BTK Angol-Amerikai Intézet professzoraként 2016-ban nyerte el az Országh László-díjat.

A díj egy plakettből és oklevélből áll, amelyet a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar dékánja, a Magyar Anglisztikai Társaság elnöke és az Országh László-díj Kuratóriumának elnöke ír alá.

Az elismeréshez mostantól a DE BTK által nyújtott anyagi juttatás is járul.

A díj alapítása, 1997 óta eddig 34-en részesültek a rangos szakmai elismerésben.

Sajtóközpont - BZs