Korszerű körülmények a debreceni gyermekpszichiátriai ellátásban

Befejeződött a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Bartók Béla úti gyermekpszichiátriai épületének korszerűsítése, ahol a Gyermek - és Ifjúságpszichiátriai Osztály járóbeteg-szakrendelései működnek, illetve itt kapott helyet a Klinikai Szakpszichológiai Központ is. A mintegy 900 millió forintos pályázati támogatásból korszerűsített intézményt hétfőn adták át ünnepélyesen.

-    A Debreceni Egyetem infrastrukturális fejlesztései újabb mérföldkőhöz érkeztek. A mostani korszerűsítés hűen tükrözi azt a szemléletet, amely szerint a test gyógyítása mellett egyre fontosabb a lélek gyógyítása, a lelki egészség is. Ez a kiemelt projekt az egyre erősödő társadalmi igényekre válaszol, és igyekszik minden aspektusában erősíteni a hazai gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátórendszert- emelte ki köszöntőjében Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke a Klinikai Központ felújított gyermekpszichiátriai épületének hétfői átadó ünnepségén. 

A felújított Bartók Béla úti épületben alakították ki a drogambulanciát, az addiktológiai szakrendelést, a 10 ágyas nappali szanatóriumot, az Autizmus Ambulanciát és gyermekpszichiátriai szakrendeléseket.  

A fekvőbeteg-ellátás fejlesztésének jegyében pedig két emelt biztonsági szintű kórtermet hoztak létre, és az épületben kapott helyet a Magyarországon egyedülálló Klinikai Szakpszichológiai Központ is. 

-    Az orvostársadalom elsősorban a szervek elváltozásaira koncentrál, nehezen érti meg a pszichiátria sajátos logikáját. Itt lehetőség van arra, hogy egymás mellett, együttműködve dolgozzanak a pszichiáterek és a pszichológusok, így a lakosság megelégedésére még eredményesebben végezhetik tevékenységüket- mondta Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora. 

Szabó Zoltán rektorhelyettes, a Klinikai Központ elnöke kiemelte: a nemrégiben lezárult integrációs folyamatban a gyermekpszichiátria vonatkozásában is az egységes vezetésen és szakmai irányelveken, szigorú szakmai protokollon alapuló hatékony betegellátás biztosítását határozták meg kiemelt célként. 

-    A magas szintű, minőségi gyógyító munkához nélkülözhetetlen az európai sztenderdeknek megfelelő, strukturális és technológiai megújulás, így a szakmai ellátórendszer töretlen fejlesztése mellett az infrastrukturális korszerűsítésekre is kiemelt hangsúlyt fektet a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ vezetősége. A modern infrastrukturális feltételek megteremtése mellett az eszközpark is számos elemmel gazdagodott: a hatékony gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátást segítik a kezelési-gondozási munka során felhasználható, újonnan beszerzett pszichodiagnosztikai és fejlesztő eszközök, továbbá a szakemberek munkáját támogatják az új informatikai megoldások- ismertette Szabó Zoltán rektorhelyettes, a Klinikai Központ elnöke. 

A Gyermek - és Ifjúságpszichiátriai Osztályon évente mintegy 18 ezer járó-, és 600 fekvőbeteget látnak el. 

-    A város fontos stratégiai ágazatai, így az egészségügy is folyamatosan fejlődik. Nagyon fontos és erős szövetségesünk a Debreceni Egyetem, ennek köszönhetően a debreceni egészségügyi ellátás stabilan és jól működik- tette hozzá Papp László, Debrecen polgármestere. 

A mintegy 900 millió forintos beruházás a Széchenyi 2020 programban az Európai Regionális Fejlesztési Alap vissza nem térítendő támogatásával valósult meg a Gyermek és ifjúságpszichiátriai, addiktológiai és mentálhigiénés ellátórendszer infrastrukturális feltételeinek fejlesztése című projekt részeként. 

-    A debreceni korszerűsítés egy országos fejlesztés része, talán a legszebb eleme, mondhatni az ékköve. Az egészségügy napjainkban nagyon sok kihívással találkozik a gyermek- és ifjúságpszichiátria területén. A tendenciák a koronavírus-járvány alatt felerősödtek, a gyerekek megtapasztalták az elmagányosodás érzését, amivel foglalkozni kell, nem beszélve az addiktológiáról, ami önmagában is nagy kihívást jelent. Az, amit a Debreceni Egyetem és Debrecen városa a gyermekegészségügy területén tesz, mindenképp támogatandó és példaértékű - hangsúlyozta Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár.  

Az Országos Kórházi Főigazgatóság és konzorciumi partnereinek együttműködésében összesen 8,7 milliárd forintból az ország tizenhárom helyszínén javult a gyermekpszichiátriai ellátórendszer infrastruktúrája.  

Sajtóközpont - CzA