A korábbi jelentős járványokhoz hasonlóan ezúttal is a megelőzésre helyezi a hangsúlyt az intézmény, folyamatosan tartják a kapcsolatot az érintett országokból érkező hallgatókkal. A Debreceni Egyetem betegellátó intézményeiben is megtették a szükséges óvintézkedéseket.

A Debreceni Egyetem tudásbázisát is segítségül hívták az új koronavírus elleni hatóanyag kifejlesztéséhez a hazai hatóságok – jelentette be Szilvássy Zoltán rektor a koronavírussal kapcsolatos megelőző intézkedésekről szóló keddi sajtótájékoztatón.

Az egyetemi vezető kifejtette, hogy az intézmény a betegséggel érintett régióból érkező több mint 500 külföldi hallgatója – a kínaiak mellett, koreai, vietnámi, mongol diákok – miatt fokozattan figyelemmel követi a fertőzéssel kapcsolatos híreket.

- Jelentős korlátozásokat nem tervezünk bevezetni, azonban utazási szokásaik megváltoztatását javasoltuk az érintett hallgatóknak, az volt a kérésünk, hogy ne utazzanak a járvány végéig – ismertette Szilvássy Zoltán. A rektor hozzátette: az egyetem egészségügyi ellátóinál további óvintézkedéseket vezetnek be, például a Sürgősségi Klinikán lázkaput állítanak fel.

Berényi Ervin, a Klinikai Központ elnöke kiemelte, hogy az egészségügyben a január, február, március minden évben az influenzajárványról szól, amelyre most a koronavírus is ráépül.

- A korábbi évekhez hasonlóan már most is életbe léptettük a járványok terjedését gátló intézkedéseket. A Debreceni Egyetemnek a többi intézményhez képest több intenzív ágya van, melyek terheltségét és a lélegeztetőgépek elérhetőségét folyamatosan monitorozzuk. A Tüdő- és a Belgyógyászati Klinikán is külön osztályon tudjuk ápolni a súlyos eseteket. Amennyiben az influenzajárvány indokoltá teszi, egy hét alatt 40-80 újabb ágyat tudunk felszabadítani. Az egészségügyi hatóságok döntése alapján a diagnosztizált koronavírusos eseteket a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetbe kell szállítani – ismertette Berényi Ervin.


- A Debreceni Egyetemen tanuló 376 kínai hallgató közül egyébként 4 származik a legfertőzöttebb kínai régióból – tájékoztatott Jenei Attila. A Debreceni Egyetem Nemzetközi Oktatást Koordináló Központjának igazgatója elmondta, hogy az érintett hallgatókkal folyamatban van a kapcsolatfelvétel, a vizsgaidőszak miatt csak kevesen utaztak haza, az ő esetükben kérdőívek segítségével mérik fel, hogy jártak-e az adott területen, érintkeztek-e fertőzött személyekkel, esetleg vannak-e tüneteik.

- A 17 évvel ezelőtti SARS-járvány és a 2014-es nyugat-afrikai ebola-járvány kapcsán már kidolgoztuk a szükséges protokollokat az ilyen esetekre. Folyamatosan kapcsolatban állunk az érintett országok hallgatóival, és a szerzett információk alapján megtesszük a szükséges intézkedéseket. Az oktatási adminisztráció is megfelelően kezeli a helyzetet, így a tanulmányaikban sem kerülhetnek hátrányba az esetleges óvintézkedések miatt – fogalmazott Jenei Attila. Az igazgató hozzátette: az egyetemen tanuló valamennyi külföldi hallgató háziorvosi ellátása az intézmény területén történik, így betegség esetén sem érintkeznek a lakossággal.

Várkonyi István, a DE Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Infektológiai Intézet intézetvezető főorvosa elmondta, hogy a koronavírus a 60-as évek óta ismert, négy típusa van, melyek egyike a Kínában jelenleg terjedő betegség. A téli időszakban az influenza mellett a koronavírus okozza a legtöbb megbetegedést.

- Klinikai tünetek alapján nagyon nehéz megkülönböztetni ezeket a vírusokat egymástól, ezért nagyon fontos, hogy a gyanús esetek kiszűrésénél rendkívül alaposan rögzítsük a járványügyi kórelőzményt. Az új koronavírus esetében két hét a lappangási idő, így a gyanús betegeket 14 napig kell járványügyi megfigyelés alatt tartani. A betegség megjelenése esetén az Infektológiai Intézet képes egy-két ágyas kórtermekben izolálni a betegeket, ahol a szakszemélyzet megfelelő védőruhában tudja ellátni őket – sorolta Várkonyi István.

A Debreceni Egyetem mindenben együttműködik a Nemzeti Népegészségügyi Központtal a koronavírussal kapcsolatban elrendeltek szerint.

Sajtóiroda - TPL