Készül a nánási monográfia

Műhelykonferenciát tartott Hajdúnánáson a település történeti monográfiájának összeállításán dolgozó szakmai munkacsoport. A Városházán szeptember 17-én rendezett eseményen a kötet történelmi-néprajzi fejezeteit vitatták meg a szerzők, köztük a Debreceni Egyetem néprajzkutatói és történészei.

A készülő kötet átfogóan mutatja majd be Hajdúnánás földrajzi-természeti környezetét, valamint az őskortól napjainkig a város történetét. Tematikus fejezetei érintik a gazdaság-, a társadalom-, az intézmény- és szervezettörténetet, emellett bemutatják a város kulturális életét, az iskolák történetét és az egyházakat egyaránt.

- A városnak és a helyi történészszakmának régi adóssága ez, amelyet most a megye és a megyeszékhely intézményeinek, tudományos területen dolgozó és kutató szakembereinek köszönhetően törleszthetünk – fogalmazott köszöntőjében Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere.

- A település történetét feldolgozó korábbi összefoglalás 1973-ban látott napvilágot, szerzői szintén elsősorban egyetemünk történészei és néprajzosai voltak. A kötet egyes fejezetei – mint például az Orosz István által jegyzett újkori Nánás – forrásértékű a korszak várostörténetének megismeréséhez, a 20. századi fejezetek esetében azonban jelentős tematikai és tartalmi megújításra van szükség - mondta Csiszár Imre, a város alpolgármestere, hajdúnánási születésű történész, a DE MTA Néprajzi Kutatócsoport tagja.

- A munka 2019-ben kezdődött, azóta több műhelybeszélgetést is tartottunk, és mostanra elérkeztünk abba a fázisba, hogy a már elkészült fejezeteket a szerzők bemutathatják. A kötet összeállításában a Debreceni Egyetem (DE) történészei, néprajzosai, a Történelmi és Néprajzi Doktori Iskola PhD-hallgatói, a hajdúnánási kutatók mellett közreműködnek a Déri Múzeum és a Debreceni Zsidó Hitközség szakértői is, a munkacsoportot Bartha Elek, az egyetem Néprajzi Tanszékének professzora vezeti – mondta a hirek.unideb.hu portálnak Forisek Péter, a DE Bölcsészettudományi Kar Történelmi Intézetének docense, a kötet egyik szerkesztője.

A műhelykonferencián előadások hangzottak el – többek között – a település régészeti emlékeiről, középkori történetéről, a hajdúk letelepítéséről, az újkori, az 1848-49-es, valamint a két világháború közötti eseményekről, és természetesen napjaink történéseiről is hangzottak el beszámolók a kötethez már elkészült kutatási eredményekből.

A Hajdúnánás története című kötet hivatalos bemutatójának időpontja a tervek szerint 2022. december 12-én, a város napján lesz.

Sajtóiroda - BZs