Képzési program a sikeres szakvizsgáért

A Debreceni Egyetem Sebészeti Intézetéből indult, és mára országos programmá vált az a kezdeményezés, amely a szakorvosjelöltek szakvizsgára való felkészülését támogatja. A szemináriumokon a rezidenseket a négy hazai orvosképző egyetem oktatói segítik tudásuk tökéletesítésében. A következő felkészítőt május 6-án tartják

A szakorvosképzés utolsó és egyben legfontosabb állomása a szakvizsga. A Debreceni Egyetem Sebészeti Intézetében évek óta tartanak olyan szemináriumokat, amelyeken átbeszélik a vizsga tételsorait. A program hosszú ideje fontos része az intézményben dolgozó rezidensek képzésének.

- A koncepció a kezdetektől az volt, hogy minden alkalomra valamelyik rezidens felkészül egy adott tételcsoportból, amit a szakvizsgához hasonló módon előad a rezidenstársai és a témában nagy szakértelemmel rendelkező egy, vagy több moderátor előtt. A moderátorok sok esetben olyan oktatók voltak, akik rendszeresen szakvizsgáztatnak is. Az ő feladatuk volt az esetleges hibák, pontatlanságok javítása és az elhangzottak kiegészítése – mondta a hirek. unideb.hu-nak Tóth Dezső, a Debreceni Egyetem ÁOK Sebészeti Intézet igazgatója, a sebészeti grémium elnöke.

A szemináriumokat eleinte csak a Sebészeti Intézet rezidenseinek szervezték, a szakmai program hasznosságága és érdekessége miatt azonban hamarosan csatlakoztak fiatal szakorvosjelöltek a Klinikai Központ Kenézy Gyula Campusának Általános Sebészeti Osztályáról, majd a régió más kórházaiból is. Az utóbbi időben a járványhelyzet miatt már online rendezték meg szemináriumokat, így azok is részt vehettek a felkészítőkön, akik például más megyében dolgoznak, kirendelésen voltak, vagy külsős gyakorlatukat töltötték.

A helyi kezdeményezésből mára országos program lett. A hazai orvosképző egyetemek sebészeti grémiumának elnökei megállapodtak abban, hogy minden intézményből jelölnek ki felkészülő rezidenseket, illetve moderátorként nagy tapasztalatú szakembereket.

- Online élőben közvetítjük a szemináriumokat, melyeket ezt követően azonnal visszanézhetővé is teszünk. Ezzel az volt a célunk, hogy minden szakorvosjelöltnek megadjuk a lehetőséget arra, hogy bármely témában hozzáférjen a legkorszerűbb, szakértők által ellenőrzött, sikeres szakvizsgához szükséges ismeretekhez, képzőhelytől függetlenül – emelte ki Tóth Dezső.

A szervezési feladatokban jelentős részt vállalt a Magyar Rezidens Szövetség, a technikai lebonyolításban pedig a Magyar Sebész Társaság Fiatal Sebészek Szekciója.

- A Fiatal Sebészek Szekciójával évek óta szervezünk kongresszusokat, továbbképzéseket, illetve műtéti bemutatókat, élő, online és hibrid formában egyaránt. Hasznos tapasztalatokat szereztünk és modern eszközparkot sikerült összeállítanunk, ami az egyetemi infrastruktúrával kiegészülve bármelyik hasonló nemzetközi rendezvény színvonalát eléri – tette hozzá Varga Zsolt, a program egyik szervezője, a Magyar Sebész Társaság Fiatal Sebészek Szekciójának elnöke.

A következő szakvizsga-felkészítő szemináriumot május 6-án, pénteken tartják, témája az emlősebészet lesz. A beszélgetést ezen a linken követhetik az érdeklődők.

Sajtóiroda - CzA