A jövő energiája

A következő években akár 28 ezer kilogramm oxigént is termelhetnek azok a fák, melyeket a Föld napja alkalmából ültetett el a Debreceni Egyetem energiaügynöksége a Kassai úti campuson.

- Minden olyan kezdeményezés, amely révén a fák ismét el tudnak szaporodni, és ezzel újra tehetünk valamit a környezetünk érdekében, csak követendő lehet – hangsúlyozta Csernoch László rektorhelyettes, aki maga is lapátot ragadott a pénteki rendezvényen, hogy elültessen egy csemetét.

Az egyetem tulajdonában lévő cég, a LENERG Energiaügynökség összesen nyolc sárga és vörös juharfát telepített a Kassai úti campuson található Szilícium Mező Inkubátorház mellett. Az akcióval a környezettudatosság fontosságára hívták fel a figyelmet.

- A felsőoktatási intézmények környezettudatosságát értékelő rangsorában, a Greenmetric Ranking of World Universities 2016-on 311. helyen végzett a Debreceni Egyetem. Fontos célunk, hogy idén javítsunk ezen a pozíción, és feljebb jussunk a ranglétrán – mondta Vámosi Gábor igazgató.

Az egyetem energetikai tanácsadással és klímavédelemmel foglalkozó cége több megújuló energetikai beruházást valósított meg az elmúlt években, többek között a Lovarda tetején lévő napelemek telepítését is ők koordinálták, és nyár közepéig további nyolc egyetemi épület energiatakarékossági fejlesztését tervezik.

Sajtóiroda-TB